397
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε διάσκεψη στο Μόναχο, τον Φεβρουάριο | Reuters

Ζάκερμπεργκ: Ο άνθρωπος που στέκεται ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 19:18
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε διάσκεψη στο Μόναχο, τον Φεβρουάριο
|Reuters

Ζάκερμπεργκ: Ο άνθρωπος που στέκεται ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 19:18

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι το βασικό εμπόδιο ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και την θριαμβευτική επιστροφή του, τον Ιανουάριο του 2021, στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά, στο προεδρικό αξίωμα.

Αυτό πιστεύει ο καθηγητής Τζον Νάουτον, ειδικό σε θέματα Ιντερνετ και αρθογράφος στην Guardian.

Ο Νάουτον εξηγεί πως όταν εξελέγη ο Τραμπ, οι συνάδελφοί του στις ΗΠΑ θεωρούσαν ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το αμερικανικό Σύνταγμα είχαν την απαραίτητη ισχύ για να αντιμετωπίσουν έναν «ναρκισσιστή τύρανο», όπως τον αποκαλεί. Ηταν σίγουροι ότι η δημοκρατία δεν κινδύνευε. Τις τελευταίες ημέρες όμως, έχουν αρχίσει και ανησυχούν.

Ελπίζουν όμως, πως τον Νοέμβριο, ο Τραμπ θα χάσει από τον Μπάιντεν. Το ίδιο όμως, πίστευαν και το 2016, υπενθυμίζει ο ίδιος, αλλά τελικά η Κλίντον ήταν αυτή που έχασε. Πώς έγινε αυτό και βρέθηκαν όλοι οι αναλυτές προ εκπλήξεως; Η απάντηση είναι απλή, λέει ο Νάουτον: Κανείς δεν γνώριζε την εκπληκτική μαεστρία με την οποία διαχειρίστηκε η ομάδα του Τραμπ, με επικεφαλής τον Μπραντ Παρσκέιλ, τα σόσιαλ μίντια και ειδικά το Facebook.

Σήμερα, ο Τραμπ, που χάνει με διαφορά στης δημοσκοπήσεις, ξέρει πως θα χάσει αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν. Και για αυτό βρήκε την αφορμή που έψαχνε -με την κόντρα του με το Twitter- για να προσπαθήσει να υποχρεώσει το Facebook να μην τον εμποδίσει να ακολουθήσει τις ίδιες μεθόδους μέχρι τον Νοέμβριο.

Αν κάποιο μέσο κινδυνεύει να υποστεί πλήγμα με το διάταγμα που υπέγραψε, αυτό είναι το Facebook. Αλλωστε, η αντίδραση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του προέδρου, ήταν άμεση: σε αντίθεση με τον Τζακ Ντόρσεϊ, δεν έκανε τίποτα, με πρόσχημα την ελευθερία του λόγου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών εργαζομένων στην εταιρεία.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το διάταγμα έχει ισχύ και αν είναι καν συνταγματικό, όμως ο Ζάκερμπεργκ δεν τολμά να τα βάλει με τον Τραμπ, καθώς θα χάσει πολλά λεφτά μέχρι τον Νοέμβριο, αν το κάνει, υποστηρίζει ο Νάουτον. Τι θα έπρεπε να κάνει ο Ζάκερμπεργκ; Να μην δώσει τη δυνατότητα στους δύο υποψήφιους να χρησιμοποιήσουν το πανίσχυρο εργαλείο παροχής στους χρήστες στοχευμένης πληροφορίας στη μορφή ειδήσεων ή πληρωμένων αναρτήσεων, σε μικροκλίμακα.

Είναι αυτό που εκμεταλλεύθηκαν με μαεστρία οι άνθρωποι της εκστρατείας Τραμπ, το 2016 και το κάνουν ακόμα. Χωρίς αυτό, λέει ο αρθογράφος, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσει τον Μπάιντεν.

Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδρυτής του Facebook είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην εκλογή του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...