634
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο πια με το αγαπημένο του Twitter | Reuters/CreativeProtagon

Προεδρικό διάταγμα για να ελέγξει το Twitter υπογράφει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 10:59
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο πια με το αγαπημένο του Twitter
|Reuters/CreativeProtagon

Προεδρικό διάταγμα για να ελέγξει το Twitter υπογράφει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 10:59

Είναι κάπως καρμικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πλανητάρχης μέσα από τα social media –είτε με τη διασπορά fake news, είτε με οργισμένα προσωπικά tweets που τον έφεραν δίπλα στον μέσο Αμερικανό–, αλλά τώρα θέλει να τα φιμώσει. Διότι πιστεύει ότι είναι απέναντί του στην προσπάθεια να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ. Είναι βέβαια και αυτός ένας τρόπος για να μετακινηθεί η συζήτηση από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, την ώρα που η χώρα θρηνεί περισσότερους από 100.000 νεκρούς (εδώ).

Με βάση όσα έγιναν γνωστά, ο Τραμπ θα ζητήσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προστατεύει το Twitter, το Facebook και το Alphabet της Google από οποιαδήποτε ευθύνη σχετική με το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, σύμφωνα με το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος και μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος «τιμωρεί» τα social media στο πλαίσιο της απειλής του για κλείσιμο.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ απείλησε να κλείσει (εδώ) τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικες φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter.

Οι υπεύθυνοι του Twitter επεσήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

Σε δύο αναρτήσεις που έκανε νωρίς χθες Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της επιστολικής ψήφου. Ο Τραμπ είχε αναρτήσει παρόμοια μηνύματα για το θέμα της ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο και την Τρίτη, με αποτέλεσμα το Twitter να τοποθετήσει ειδική σήμανση κάτω απ’ αυτά τα μηνύματα για να προειδοποιήσει πως οι ισχυρισμοί του είναι ψευδείς και έχουν διαψευσθεί.

 

Ο Τραμπ, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο, επανέλαβε τις κατηγορίες του για πολιτική προκατάληψη αυτών των ιστότοπων και έγραψε στο Twitter: «Οι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό».

«Ξεκαθαρίστε τη θέση σας, ΤΩΡΑ!!!!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το προεδρικό διάταγμα, προσχέδιο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ενδέχεται να τροποποιηθεί. Αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο Τραμπ θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός της Πέμπτης.

Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Το διάταγμα θα ζητεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να προτείνει τροποποιήσεις και διευκρινίσεις για άρθρα της νομοθεσίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από νομικές επιπτώσεις για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. Εφόσον γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερες αγωγές.

Επίσης θα ζητείται από την FCC να εξετάσει αν οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με τους όρους χρήσης τους.

Στο προσχέδιο του διατάγματος αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα επαναφέρει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας.

Ουδέτερος ο Ζάκερμπεργκ

Σε συνέντευξή του στο Fox News, δίκτυο φιλικό προς τον Τραμπ, ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχολίασε ότι η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν «η σωστή αντίδραση» για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία. Ωστόσο είπε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να είναι «διαιτητές της αλήθειας».

Το Facebook επέλεξε να μην παρέμβει στις επίμαχες αναρτήσεις του Τραμπ για την επιστολική ψήφο.

Το Fox μετέδωσε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης αυτής την Τετάρτη και ανακοίνωσε ότι θα μεταδοθεί ολόκληρη την Πέμπτη.

Απαντώντας στον Ζάκερμπεργκ, ο Τζακ Ντόρσεϊ, αφεντικό του Twitter, απάντησε ότι το να βάλεις δύο επισημάνσεις σε δύο αναρτήσεις δεν σε κάνει «διαιτητή της αλήθειας».

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτίμησε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιορίζει τις ενέργειες του αμερικανού προέδρου.