327
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε πάνελ στο Νταβός | REUTERS

Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός: «Ο χρόνος μας τελειώνει»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 12:13
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε πάνελ στο Νταβός
|REUTERS

Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός: «Ο χρόνος μας τελειώνει»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 12:13

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι «μόνο η αρχή σε αυτή τη μάχη».

«Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του», είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού σε μια συζήτηση με τίτλο «Χαράσσοντας ένα βιώσιμο μονοπάτι προς ένα κοινό μέλλον», κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις για να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα. Το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα», είπε η 17χρονη σουηδή ακτιβίστρια.

«Το σπίτι μας καίγεται. Και η αδράνειά σας, κάθε ώρα που περνά, φουντώνει τις φλόγες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Τούνμπεργκ, απευθυνόμενη στους παγκόσμιους ηγέτες.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μιλά στο Νταβός

Πολλοί νεαροί ακτιβιστές έχουν πάει στο Νταβός φέτος, μιμούμενοι την Τούνμπεργκ.

Ανάμεσά τους είναι ο ιρλανδός έφηβος Φιον Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά, η 17χρονη νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Οτομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα οκτώ της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

«Αφορά εμάς και τις μελλοντικές γενιές και εκείνους που έχουν πληγεί σήμερα. Πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση», είπε η Τούνμπεργκ, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται περισσότερα από την αφύπνιση των πολιτών.

«Δίνουμε αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα. Αν το δείτε ευρύτερα, βασικά δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, δεν μπορούμε να το λύσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News