209
|

Η Αθήνα απαντά στον Ακάρ: Υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές Δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 13:26

Η Αθήνα απαντά στον Ακάρ: Υποκριτικό να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές Δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 13:26

Αμεση και σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στα όσα είπε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών.

Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει 16 νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών (κάτι βέβαια που αποτελεί πάγιο ισχυρισμό της γείτονος εδώ και χρόνια), καλώντας τη να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο!

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτικό» να επικαλείται το διεθνές Δίκαιο, «μία χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της», «που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του» και  «που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη».

«Και είναι φυσικό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς Δικαίου».

Κλείοντας την απάντησή του, το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει δηκτικά πως προκαλεί εύλογη ανησυχία ότι «οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς Δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...