484
Ο Χρήστος Κατζίδης έχει περιθώριο έως τις 14 Μαΐου να πείσει ότι είναι κατάλληλος για το τοπικό κοινοβούλιο... | Facebook/katzidis2017

Χρήστος Κατζίδης: ο έλληνας υποψήφιος του γερμανικού CDU

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 13:12
Ο Χρήστος Κατζίδης έχει περιθώριο έως τις 14 Μαΐου να πείσει ότι είναι κατάλληλος για το τοπικό κοινοβούλιο...
|Facebook/katzidis2017

Χρήστος Κατζίδης: ο έλληνας υποψήφιος του γερμανικού CDU

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 13:12

Γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ από έλληνες γονείς πριν από 47 χρόνια και στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στοχεύει σε μια θέση στην τοπική βουλή της περιφέρειας της Βόννης εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Χρήστος Κατζίδης έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από τον περασμένo Σεπτέμβριο και ελπίζει ότι η παράταξή του θα σημειώσει πρωτιά, βγάζοντας από το πλάνο των συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Και αν το CDU καταφέρει να κερδίσει αυτή τη μάχη, θα έχει σημαντικό προβάδισμα για τις γενικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

17358870_1868681160078247_5850841911794835659_o
Από τα πλέον δραστήρια μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Βόννης, με συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας (Facebook/katzidis2017)

Κατάγεται από έλληνα πατέρα, γεννημένο στη Θεσσαλονίκη, που έφτασε στη Γερμανία μέσω Βελγίου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η οικογένειά του αρχικά εγκαταστάθηκε στη Βόννη και στη συνέχεια μετακόμισε στο Ντίσελντορφ, όπου ο Χρήστος σπούδασε, εργάστηκε ως στέλεχος της αστυνομίας και λίγο καιρό μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ξεκίνησε από του Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Την παραμονή του στο FDP πλέον την χαρακτηρίζει ως μια «κίτρινη κηλίδα» στο βιογραφικό του – αναφερόμενος στο επίσημο χρώμα του κόμματος.

Εως το 2013 ήταν επικεφαλής της περιφερειακής κομματικής οργάνωσης του CDU και το 2013 εξελέγη πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της Βόννης. Ακολούθησε η εκλογή του ως δημοτικού σύμβουλου το 2014 και τον ερχόμενο Μάιο θα επιχειρήσει το επόμενο μεγάλο βήμα: να βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα του τοπικού κοινοβουλίου της περιφέρειας.

17097199_1861821287430901_8034746419125388866_o
«Είτε θα γιορτάζω, είτε θα επιστρέψω στην κανονική μου δουλειά», απαντά για την επόμενη ημέρα των τοπικών εκλογών του Μαΐου (Facebook/katzidis2017)

Δεν μιλά ελληνικά, αλλά παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου έχει κοντινούς συγγενείς και γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Κατά τον ίδιο, η ευθύνη βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πολιτική, που αντιμετώπισε τα δημοσιονομικά ζητήματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία με αφέλεια. «Χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα και πειθαρχία», λέει ο ίδιος, «καμιά χώρα δεν ωφελήθηκε από το να ζει μόνο με δανεικά».

Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική, εκτιμά ότι η ΕΕ διευρύνθηκε με πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο άντεχε, ενώ τονίζει ότι πλέον πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε πραγματικά προβλήματα, «όπως το Προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, τα ασφαλή σύνορα».

Βασικοί άξονες της πολιτικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με τη DW, είναι η ασφάλεια και η εκπαίδευση – εκεί επικεντρώνει τη συνεισφορά του σε ένα κρατίδιο, όπως η Ρηνανία-Βεστφαλία, που θεωρείται παράδεισος της εγκληματικότητας.

Για την ώρα, έχει περιθώριο έως τις 14 Μαΐου να πείσει ότι είναι κατάλληλος για το τοπικό κοινοβούλιο. Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η πρώτη του κίνηση την επομένη των εκλογών, απαντά ότι «θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Είτε θα γιορτάζω, είτε θα επιστρέψω στην κανονική μου δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...