388
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αριστερά, στα εγκαίνια του κέντρου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χατζηδάκης: Μόνο όφελος για τον καταναλωτή από το αναβαθμισμένο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 14:51
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αριστερά, στα εγκαίνια του κέντρου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χατζηδάκης: Μόνο όφελος για τον καταναλωτή από το αναβαθμισμένο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 14:51

Το νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ είναι θεμέλιο για την λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που αποτελεί καλό νέο τόσο για τις τιμές της ενέργειας για τον καταναλωτή, όσο και για τη διαφάνεια στην αγορά, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός παραβρέθηκε την Παρασκευή σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπου εγκαταστάθηκαν σύγχρονο λογισμικό και υπολογιστές για την παρακολούθηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ, εκτός από την λειτουργία της αγοράς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την προστασία του περιβάλλοντος, με τις διασυνδέσεις των νησιών που οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά και μειώνουν το κόστος της τροφοδοσίας τους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από επιβαρύνσεις της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Θα στηρίξουμε την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ γιατί μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε ότι το 2020 θα είναι χρονιά-σταθμός για την εταιρεία καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Πελοποννήσου, θα συμβασιοποιηθεί η μεγάλη (Ηράκλειο – Αττική). Προγραμματίζεται  ακόμη η διασύνδεση των Σποράδων μέσω Σκιάθου, θα ηλεκτρισθεί ο βρόχος Πάρου – Νάξου – Μυκόνου – Σύρου και θα τεθεί σε λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πλειονότητα των νησιών θα έχουν διασυνδεθεί ως το 2030 ενώ έως τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμη η υποδομή για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας που είναι στην αρμοδιότητα του Διαχειριστή.

Παράλληλα με το Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε τεχνολογική αναβάθμιση των αντίστοιχων Κέντρων Ελέγχου στην Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο Κρυονέρι στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και το Νότιο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί το Βόρειο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως εφεδρικό Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Στη Θεσσαλονίκη θα έχει την έδρα του και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο οποίο θα συμμετάσχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και (όπως έγινε γνωστό σήμερα) η Ιταλία ενώ γίνονται συζητήσεις προκειμένου να ενταχθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει της διασύνδεσης της Κρήτης κατασκευάζεται εξάλλου Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Ηράκλειο που θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News