374
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αριστερά, παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στουρνάρας: Μας έσωσε η Ακρόπολη και δεν βγήκαμε από το ευρώ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 14:05
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αριστερά, παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στουρνάρας: Μας έσωσε η Ακρόπολη και δεν βγήκαμε από το ευρώ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 14:05

Το πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας, το οποίο συμβολίζει και η Ακρόπολη, την έσωσε αποτρέποντας την έξοδο της από το ευρώ, τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά την παρουσίαση την Παρασκευή της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας είχε μια σύντομη συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο και σκέφτομαι “το μνημείο μάς έσωσε”. Το πολιτιστικό κεφάλαιο μάς έσωσε. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει. Αυτή η κληρονομιά παίζει μεγάλο ρόλο» είπε.

«Είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ σήμερα. Οι προβλέψεις έξω ήταν ότι δεν θα αντέχαμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πιθανότητα της παραμονής του στην ΤτΕ, απάντησε ότι αυτό είναι επιλογή του Πρωθυπουργού. «Είναι νωρίς ακόμη. Άλλωστε άλλος αποφασίζει και προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Σημειώνεται ότι η εξαετής θητεία του κ. Στουρνάρα λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Για την πορεία της οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις της ενδιάμεσης έκθεσης, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ανάπτυξη του 2019 θα είναι πάνω από το 2% και «αρκετά πάνω» από το 2% το 2020, μέσα μάλιστα σε περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο κ. Στουρνάρας . Οι προβλέψεις είναι 1,9% για φέτος και 2,4% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

«Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική ζήτηση αυξάνεται, επειδή βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και επίσης αυξάνονται οι επενδύσεις. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο», τόνισε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» στην ΤτΕ.

Σε αναφορά του στον κεντρικό τραπεζίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σημείωσε ότι «προστάτεψε γόνιμα και επάξια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σε περιόδους δεινής  αναστάτωσης».

Η ενδιάμεση έκθεση και η επικείμενη τακτική «δίνει το στίγμα για το πώς η έξοδός μας από την κρίση που πραγματοποιείται με σταθερά βήματα θα εδραιωθεί, θα είναι διατηρήσιμη και δεν θα επαναληφθεί η δεινή περιπέτεια που περιήλθε ο λαός και η χώρα τα τελευταία 10 χρόνια», είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...