458
Ο υπουργός Ενέργειας | Nick Paleologos / SOOC

Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ: Εκπτώσεις στους συνεπείς καταναλωτές, στοχευμένη εθελούσια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2019, 11:28
Ο υπουργός Ενέργειας
|Nick Paleologos / SOOC

Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ: Εκπτώσεις στους συνεπείς καταναλωτές, στοχευμένη εθελούσια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2019, 11:28

Ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική με εκπτώσεις για τους καταναλωτές που είναι συνεπείς, αλλά και εθελούσια έξοδος για υπαλλήλους περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή στον ΣΚΑΪ είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της ΔΕΗ έχει ορίζοντα τριετίας.

Εκτίμησε ότι η επιχείρηση «θα γυρίσει θετικά αμέσως. Η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει χρέη που θα αντιμετωπισθούν – για παράδειγμα από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ από την οποία περιμένουμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Δεν θέλω να κάνω τον Αϊ Βασίλη. Θέλω στις 24 Σεπτεμβρίου να μην έχουμε θέμα με τον ορκωτό λογιστή. Θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να σωθεί η ΔΕΗ».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς την επιχείρηση, είπε ότι φθάνουν αυτή την ώρα στα 2,6 δισ. εκ των οποίων ένα τμήμα δεν είναι πια διεκδικήσιμο, καθώς είναι οφειλές επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, μέσω πακέτων στα πρότυπα εκείνων στα κινητά τηλέφωνα.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια υποστήριξε ότι η επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα είναι χαμηλή: «Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε υπολογίζαμε ότι θα ήταν τελείως ουδέτερα για τον καταναλωτή λόγω μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. Κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί 2,5 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο μένει ως έχει και ενισχύονται οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα», είπε.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και για να αποσυρθούν σταδιακά λιγνιτικές μονάδες. «Δεν μιλάμε για εργαζόμενους που βρίσκονται προ της σύνταξης και περιμένουν να πάρουν και ένα πακέτο. Δεν μιλάμε γι’ αυτό», επισήμανε.

Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα της εξεταστικής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη θέση του κατηγορούμενου και όχι του κατηγόρου και αν υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη θα πάνε στη Δικαιοσύνη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ είχε χάσει το 83% της αξίας της όπως και ότι το πρόβλημα της επιχείρησης είναι τεράστιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έλειπαν πάνω από 900 εκατομμύρια σε επίπεδο ενός έτους για να είναι βιώσιμη.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής προανήγγειλε την απαλλαγή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο για να μπορεί να λειτουργεί ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό. Στόχος είναι να καταστεί η ΔΕΗ ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές είπε τονίζοντας ότι «θα φέρουμε ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα της αδυναμίας να κινηθεί γρήγορα όπως οι ανταγωνιστές της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...