453
Μεγάλο πλήθος στο κέντρο του Λονδίνου, πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Δεκάδες διαδηλώσεις κατά του Mπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 19:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/09/2019 10:29
Μεγάλο πλήθος στο κέντρο του Λονδίνου, πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Δεκάδες διαδηλώσεις κατά του Mπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 19:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/09/2019 10:29

Στους δρόμους δεκάδων πόλεων της Βρετανίας κατέβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από το μεσημέρι του Σαββάτου για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για περίπου πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ενώ μεγαλώνει όλο και περισσότερο η πιθανότητα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κυνική, αντισυνταγματική κίνηση ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές προκειμένου να προσπαθήσουν να σταματήσουν το άτακτο Brexit.

«Υπερασπιστείτε την δημοκρατία. Αντισταθείτε στο κλείσιμο του Κοινοβουλίου»

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρών στη διαδήλωση που έγινε στη Γλασκώβη ήταν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις: «Σταματήστε το πραξικόπημα» και «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία».

Μικροί και μεγάλοι κατά του Μπόρις Τζόνσον

Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» (δηλαδή στη Γερμανία των Ναζί) και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη Δημοκρατία».

«Το τι θα συμβεί με το Brexit δεν μπορεί να εξαρτάται από μια απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Στέρησε από το Κοινοβούλιο την εξουσία να αποφασίσει, αυτό δεν είναι δημοκρατικό», σχολίασε ο Μπέρναρντ Χάρλεϊ, 71 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εντονη παρουσία αστυνομικών στις διαδηλώσεις

Μια μικρή αναταραχή σημειώθηκε όταν καμιά δεκαριά άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, παρεισέφρησαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».

Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, κάλεσε τους Βρετανούς «να καταλάβουν γέφυρες και να αποκλείσουν τους δρόμους». Οι οργανωτές εκτιμούν ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι θα κινητοποιηθούν σήμερα με την αστυνομία να μην έχει ανακοινώσει ακόμα κάποιον αριθμό συμμετεχόντων.

Πλακάτ, συνθήματα και φωνές…

Άλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το Κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις. Βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...