742
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ανακοίνωση των νέων, έκτακτων μέτρων | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση λειτουργίας μπαρ, εστιατορίων μετά τα μεσάνυχτα και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 15:40
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ανακοίνωση των νέων, έκτακτων μέτρων
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση λειτουργίας μπαρ, εστιατορίων μετά τα μεσάνυχτα και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 15:40

Την επέκταση του περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτν υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και στην Αττική ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των νέων επιπρόσθετων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Κανένα μέτρο, ούτε τα πρόστιμα μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί δίπλα στον καθένα να είναι και ένας αστυνομικός, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και απηύθυνε με τη σειρά του -μετά τον Πρωθυπουργό (εδώ)- έκκληση στους νέους να «προστατέψουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

Τώρα που εκδηλώνεται η β’ φάση της πανδημιας είναι ευθύνη των νέων να προστατέψουν τους μεγαλύτερους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ήταν το μήνυμά του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επέκταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων.

Οπως ακόμη είπε ο υφυπουργός, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου, όριο 50 ατόμων σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις (εκτός από εστιατόρια, θέατρα, σινεμά).

Σε Πάρο και Αντίπαρο τίθενται σε ισχύ ειδικά μέτρα από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου και δη απογόρευση κάθε εκδήλωσης (live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.) και ολων των συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στα εστιατόρια τίθεται όριο τεσσάρων ατόμων σε κάθε τραπέζι (και έξι αν πρόκειται για πελάτες α’ βαθμού συγγένειας).

Απαγορεύεται τη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα  έως τις 07.00 της επομένης, ενώ υποχρεωτική είναι εφεξής η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στον Πόρο τα περιοριστικά μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ, παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου.

Υποχρεωτική θα είναι εξάλλου η χρήση μάσκας σε στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μεταναστών.

Επιπρόσθετα, όσοι επιστρέφουν από άδειες σε οίκους ευγηρίας, σε δομές μεταναστών και στρατόπεδα, οφείλουν να έχουν κάνει τεστ κορονοϊού.

Μέλη οικογενειών αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, θα εργάζονται με τηλεργασία.

Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας επί τουλάχιστον μία εβδομάδα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά προκειμένου να περιοριστεί η διαφαινόμενη διασπορά της πανδημίας αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Εως 24/08, όριο 50 ατόμων σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με εξαίρεση τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες (σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά).
  • Έως 24/08 απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδαση από τα μεσάνυχτα  έως τις 7 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένου και των νησιών του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο το όριο 50 ατόμων σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδαση από τα μεσάνυχτα  έως τις 7 το πρωί ανήκουν: Π.Ε. Κρήτης, Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Π.Ε. Αττικής. Οι Π.Ε Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής Λάρισας και Κέρκυρας, και οι δήμοι Μυκόνου, Πάρου Σαντορίνης Βόλου Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου. Ζακύνθου και Κω.
  • Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από 15/08 στις 6 το πρωί έως 24/08: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι σε χώρους εστίασης να είναι ως 4 άτομα εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, που επιτρέπονται ως 6 άτομα.
  • Παράταση έως 24/08 των μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με το κλείσιμο των καταστημάτων να μεταφέρεται στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για 11 η ώρα το βράδυ που ίσχυε ως σήμερα.
  • Τίθεται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Έως 31/08 τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοιό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία η back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου.
  • Σύσταση για  γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.