478
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια ξεκινούν εν όψει της επιστροφής των εκδρομέων μετά τον Δεκαπενταύγουστο | INTIMEnews

Ελεγχοι Covid-19 σε Ραφήνα και Πειραιά για όσους επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 11:30
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια ξεκινούν εν όψει της επιστροφής των εκδρομέων μετά τον Δεκαπενταύγουστο
|INTIMEnews

Ελεγχοι Covid-19 σε Ραφήνα και Πειραιά για όσους επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 11:30

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι Covid-19 σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά ξεκινούν την Κυριακή 16 Αυγούστου στα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Στόχος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η ευαισθητοποίηση των εκδρομέων που επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ, «ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική, το κοινωνικό σύνολο από τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες».

Από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου, ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική (έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.000 έλεγχοι) θα βρίσκονται  στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για την αποφυγή της διασποράς της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα.

Εμφαση δίνεται στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

 «Η Περιφέρεια Αττικής με στοχευμένες δράσεις και υπό την εποπτεία του συντονιστικού οργάνου που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία και του ΙΣΑ, έχει θέσει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της σε συναγερμό, ώστε να αναχαιτισθεί η έκρηξη της επιδημίας που παρατηρείται στην επικράτεια, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο.

»Γι’ αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο Λεκανοπέδιο, να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεών μας από την τρομερή επιδημία», τόνισε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, και πρόσθεσε:

«Θα σταθούμε φρουροί στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και μέσω τηλεφωνικού κέντρου 1110 που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των πολιτών επί 24ώρου βάσεως, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προτροπή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάχτυλου, προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να μην έρχονται, για τουλάχιστον επτά μέρες, σε επαφή με μέλη της οικογένειάς τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης να φορούν μάσκα αν έχουν στο σπίτι ευπαθή άτομα, γιαγιάδες και παππούδες, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν οικειοθελώς σε επταήμερο αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», υπογράμμισε, για να διευκρινίσει ότι «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News