391
Στιγμιότυπο από τη προηγούμενη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, στο Αμβούργο στις 7 Ιουλίου 2017 | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Τι περιμένει ο Τραμπ από τη συνάντηση με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 08:40
Στιγμιότυπο από τη προηγούμενη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, στο Αμβούργο στις 7 Ιουλίου 2017
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Τι περιμένει ο Τραμπ από τη συνάντηση με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 08:40

Ετοιμος να συναντηθεί με έναν άνθρωπο που του φαίνεται λίγο πιο εύκολη περίπτωση σε σχέση με τους ευρωπαίους συμμάχους τους είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε αργά την Κυριακή στο Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής, η οποία πάντως δεν θυμίζει τις συνόδους της δεκαετίας του ’80 μεταξύ Ρέιγκαν και Γκορμπατσώφ.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS Evening News, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μπορεί να ζητήσει από τον ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ 12 πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση των πρακτόρων, είπε «Δεν το είχα σκεφθεί», προτού πει στη συνέχεια «Όμως σίγουρα, θα θέσω ερωτήσεις για το θέμα αυτό, αλλά για άλλη μια φορά, αυτό συνέβη κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα».

Αν και προειδοποίησε ότι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση δεν είναι μεγάλες, στο τέλος «κάτι καλό μπορεί να βγει από τη συνάντηση».

Ακόμη, χαρακτήρισε την ΕΕ «εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών» με «αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο», αλλά πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακοί».

«Λοιπόν, πιστεύω πως έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι εχθρός.

» Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές. Δεν σημαίνει τίποτα. Σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «fake news», ανταπάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το Σαββατοκύριακο o Ντόναλντ Τραμπ  το είχε περάσει στη Σκωτία στο γήπεδο γκολφ που είχε αγοράσει προ ετών. Είχε προηγηθεί μια διπλωματικά καταστροφική παρουσία στο Λονδίνο, κατά την οποία επέκρινε τις διαπραγματεύσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit. Και νωρίτερα μια εκρηκτική σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε και τον χρόνο να συγχαρεί την εθνική ομάδα της Γαλλίας για τη νίκη της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά τον Τραμπ, οι γάλλοι ποδοσφαιριστές «έπαιξαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο».

Εδωσε όμως μαζί συγχαρητήρια στη Ρωσία «για τη διοργάνωση ενός πραγματικά εκπληκτικού Παγκοσμίου Κυπέλλου — από τα καλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...