404
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουλίου | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν: «Δεν ξεχνάμε όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 07:52
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουλίου
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ερντογάν: «Δεν ξεχνάμε όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 07:52

Δύο χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, από την οποία εξήλθε παντοδύναμος πρόεδρος, ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζει, σε μια έμμεση αναφορά και στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποιοι βοήθησαν τους πραξικοπηματίες.

Οι αναφορές του Ερντογάν φωτογραφίζουν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα ο οποίος έχει υποδειχθεί από τον Ερντογάν ως υποκινητής του πραξικοπήματος. Έμμεσα και τις ΗΠΑ όπου ζει ο Γκιουλέν, του οποίου την έκδοση έχει ζητήσει η Αγκυρα.

Σε ομιλία του την Κυριακή, κατά τη δεύτερη επέτειο της απόπειρας, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «το πραξικόπημα μάς έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη.

» Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO [της οργάνωσης του Γκιουλέν].

» Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον».

«Κόψαμε τα πλοκάμια του χταποδιού της Πενσιλβανίας», είπε σε μια αποστροφή  της ομιλίας του, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, που ζει σε αυτή την Πολιτεία των ΗΠΑ.

2018-07-15T195224Z_1698997119_RC13A20AE000_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-ANNIVERSARY
Ο τούρκος πρόεδρος (στο μέσον της εικόνας) σε μνημείο για τους μάρτυρες του πραξικοπήματος» (Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

Ο τούρκος πρόεδρος μνημόνευσε ακόμη τους νεκρούς του πραξικοπήματος, που ήδη για το τουρκικό κράτος θεωρούνται μάρτυρες. «Ας δεχτεί τις θυσίες τους ο Θεός. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκ, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι και αντιστάθηκαν. Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκ, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε».

Δήλωσε τιμή του να είναι μέλος του τουρκικού έθνους. «Δεν είμαστε εδώ για να διοικούμε, αλλά να υπηρετούμε το λαό. Όπως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, έτσι και το πραξικόπημα άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία μας», τόνισε.

Ακόμη, εκθείασε την πρόσφατη συνταγματική αλλαγή που τον κατέστησε απόλυτο κυρίαρχο λέγοντας ότι «η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα. Αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο». Αλλά παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι εκκαθαρίσεις και ο αγώνας «στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό των συνόρων μας».

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πάνω από 1.600 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τη φερόμενη ανάμιξή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος. Περίπου 77.000 ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί, ενώ πάνω από 140.000 άνθρωποι αποπέμφθηκαν, καθαιρέθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...