337
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια | Nick Paleologos / SOOC

Χαφτάρ: Κατάπαυση του πυρός μόνο αν φύγει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:11
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Δένδια
|Nick Paleologos / SOOC

Χαφτάρ: Κατάπαυση του πυρός μόνο αν φύγει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:11

Ετοιμος για κατάπαυση του πυρός, υπό μία όμως αυστηρή προϋπόθεση, να φύγουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν από τη Λιβύη, δήλωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο άνθρωπος που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μάχεται τη διεθνώς αναγνωρισμένη –αλλά βαλλόμενη πανταχόθεν– κυβέρνηση του Αλ Σαράζ, είπε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι τούρκοι και σύροι μισθοφόροι και η Αγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τους αντιπάλους του. Αυτό μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ, με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (…) της απόσυρσης των σύρων και τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χαφτάρ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Χαρακτηριστικό τού πόσο στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Αλ Σαράζ –με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να πολιορκούν την Τρίπολη– ένα περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης:

Τρεις χιλιάδες καμήλες, που είχαν εισαχθεί από την Αυστραλία, απομακρύνθηκαν από την πρωτεύουσα καθώς το λιμάνι στο οποίο έφτασαν δέχθηκε πυρά.

Οι καμήλες απομακρύνθηκαν από το λιμάνι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, και οδηγήθηκαν κατά μήκος μιας λεωφόρου που οδηγεί δυτικά της πόλης Ζαγούγια, όπου και έφτασαν το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με ντόπιο έμπορο.

Ωστόσο, όπως είπε ο έμπορος, μια ένοπλη ομάδα στην περιοχή έκλεψε 125 καμήλες, καθώς περνούσαν μέσα από το προάστιο Τζανζούρ της Τρίπολης.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 20 άτομα να μαστιγώνουν της καμήλες για να μπουν σε μία γραμμή, καθώς έφευγαν από το κέντρο της Τρίπολης, ενώ μερικές από αυτές προσπαθούσαν να ψάξουν για τροφή στην άκρη του δρόμου. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν προσωρινά τον δρόμο για να τις αφήσουν να περάσουν.

Καμήλες και κατσίκες εισάγονται συχνά από το Σουδάν στη Λιβύη, ενώ το κρέας της καμήλας καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...