389
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος προ ημερών αποφάσισε να παραχωρήσει την Τσέλσι | Action Images via Reuters / John Sibley/File Photo

WSJ: Συμπτώματα δηλητηρίασης εμφάνισε ο Αμπράμοβιτς έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 19:31
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος προ ημερών αποφάσισε να παραχωρήσει την Τσέλσι
|Action Images via Reuters / John Sibley/File Photo

WSJ: Συμπτώματα δηλητηρίασης εμφάνισε ο Αμπράμοβιτς έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 19:31

Ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν δηλητηρίαση έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Αμπράμοβιτς, αναλαμβάνοντας μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης, είχε συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο στελέχη της ουκρανικής ομάδας των διαπραγματευτών παρουσίασαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Είναι άγνωστο τι προκάλεσε τα συμπτώματα αυτά.

Αλλες πληροφορίες από τον ανταποκριτή της Guardian  στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Σον Γουόκερ, αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς «έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα θύματα επέρριψαν την ύποπτη «δηλητηρίασή» τους σε «σκληροπυρηνικούς» στη Μόσχα οι οποίοι ήθελαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν είναι σαφές ποιος τους έβαλε στο στόχαστρο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δυτικοί ειδικοί εξέτασαν το συμβάν και είπαν ότι είναι δύσκολο να αποφανθούν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή σε κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική-ραδιολογική επίθεση.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

Eκπρόσωπος του ολιγάρχη επιβεβαίωσε αργότερα το δημοσίευμα, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος στοχοποίησε τον δισεκατομμυριούχο και άλλους δύο διαπραγματευτές. Επιπλέον του, συνεργάτες του Αμπράμοβιτς τονίζουν ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις συνομιλίες του με ουκρανούς αξιωματούχους για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανία και οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας», ενώ ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Ακόμη, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο ρώσος ολιγάρχης και οι διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...