292
Τρία κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη | REUTERS/Alexander Ermochenko

Στα χέρια των Ρώσων η ερειπωμένη πλέον Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 18:10
Τρία κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Στα χέρια των Ρώσων η ερειπωμένη πλέον Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 18:10

Μία και πλέον εβδομάδα από την έναρξη της πολιορκίας στην Μαριούπολη, η οποία συνοδεύτηκε από ανηλεή βομβαρδισμό που άφησε μεγάλο άλλα ακόμη άγνωστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, η πόλη «είναι στα χέρια των ρώσων εισβολέων», επιβεβαίωσε ο δήμαρχός της, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σε συνέντευξη τη Δευτέρα, ο Μποϊτσένκο ζήτησε ακόμη την πλήρη εκκένωση της πόλης, η οποία πριν από την εισβολή είχε περίπου 400.000 ανθρώπους.

«Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Εχουμε ελπίδες ότι θα το πετύχουμε. Για παράδειγμα είναι 26 λεωφορεία που περιμένουν να μεταβούν στην Μαριούπολη, αλλά δεν τους δίνουν άδεια. Η Ρωσία ‘παίζει’ μαζί μας από την πρώτη ημέρα», είπε ακόμη.

Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει το CNN, στην πόλη παραμένουν 160.000 άνθρωποι. Η ζωή για αυτούς είναι αδύνατη: «δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, θέρμανση, δεν υπάρχει σύνδεση. Είναι πραγματικά τρομακτικά», δήλωσε ο δήμαρχος.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει την ασφαλή προσέγγιση ή έξοδο από την πόλη ανθρωπιστικών κομβόι. Εξηγούν ακόμη ότι η Ρωσία εκτοπίζει δια τις βίας πολίτες της Μαριούπολης προς τα ρωσικά εδάφη.

Η πολιορκία της Μαριούπολης άφησε την πόλη ερειπωμένη. Το 90% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές. Εξι στα δέκα κτίρια κατοικιών, από όσα έχουν ζημιές, δέχτηκαν απευθείας πλήγματα, ενώ το 40% έχουν καταστραφεί.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης (το 90% του νοσοκομειακού δυναμικού της), έχουν ζημιές, ενώ τρία από  αυτά έχουν καταστραφεί. Τρία μαιευτήρια έχουν ζημιές και, από αυτά, ένα καταστράφηκε. Δεκάδες σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Το ίδιο συνέβη και σε εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις.

Υπολογίζεται ότι 140.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη πριν αρχίσει η πολιορκία της, και άλλοι 150.000 αφότου άρχισε. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι 170.000 άνθρωποι έμεναν στην πόλη μέσα στην πολιορκία, αλλά και ότι 30.000 εκτοπίστηκαν προς τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...