777
Αμπράμοβιτς και Ερντογάν μεσολαβούν από κοινού για ειρήνευση στην Ουκρανία | CreativeProtagon

Μεσολαβητής ο Αμπράμοβιτς σε Πούτιν και Ζελένσκι μέσω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 13:31
Αμπράμοβιτς και Ερντογάν μεσολαβούν από κοινού για ειρήνευση στην Ουκρανία
|CreativeProtagon

Μεσολαβητής ο Αμπράμοβιτς σε Πούτιν και Ζελένσκι μέσω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 13:31

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ένα ιδιωτικό τζετ Hawker 800 XP απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, κατευθυνόμενο προς τη Μαύρη Θάλασσα και εισήλθε στον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από το Σότσι. Λίγο μετά, απενεργοποίησε τον αισθητήρα που μεταδίδει τη θέση του.

Εκείνο το βράδυ, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Επιβάτης ήταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο ρώσος ολιγάρχης, προτεζέ του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, την οποία αναγκάστηκε να αποχωριστεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Τώρα, ο Αμπράμοβιτς έχει αναλάβει τον ρόλο του ανεπίσημου διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Στη Μόσχα, ο Αμπράμοβιτς συνάντησε τον ρώσο πρόεδρο, στον οποίο έδωσε ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι με τους όρους με τους οποίους η Ουκρανία θα συμφωνούσε για να τελειώσει ο πόλεμος. Η αρχική απάντηση του Πούτιν δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του: «Πες του, θα τους διαλύσω».

Πίσω στην Κωνσταντινούπολη, ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, έναν Τάταρο από την Κριμαία και μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, για να του μεταφέρει την απάντηση του Πούτιν. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ουμέροφ, πρώην επιχειρηματίας, που μιλά τουρκικά και ρωσικά, είναι ο αντιπρόσωπος του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις. Οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον συντονισμό του Ιμπραήμ Καλίν, του συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά την σκληρή απάντηση του Πούτιν στο σημείωμα του Ζελένσκι, φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας κάποιες ελπίδες για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, και παράλληλα, μία μεγάλη διπλωματική νίκη για την Τουρκία.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, έξω από το Τελ Αβίβ, πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, προ ημερών / Reuters

Μια από αυτές τις ημέρες, οι επίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχιστούν, όχι στη Λευκορωσία αλλά στην Κωνσταντινούπολη, όπως συμφωνήθηκε και όπως ήταν το αρχικό αίτημα του Ζελένσκι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Καλίν είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε σημεία-κλειδιά, όπως η εγγύηση του Κιέβου ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, η αποστρατιωτικοποίηση και το καθεστώς προστασίας για τη ρωσική γλώσσα. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι το στάτους της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Το κύριο ενδιαφέρον των Τούρκων στην Ουκρανία, είναι οι Τάταροι της Κριμαίας, που έχουν γλωσσικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Τουρκία. Οι Τάταροι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του Πούτιν στην Κριμαία, ο οποίος τους χαρακτηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες και έχει συλλάβει δεκάδες από το 2014 και μετά.

Οι Times αναφέρουν ότι ο 50χρονος Καλίν, ένας από τους πλέον έμπειρους ειδικούς επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική κυβέρνηση, είναι ένας από αυτούς που έχουν σχηματίσει μία πρόταση για την τύχη της χερσονήσου της Κριμαίας και της επαρχίας του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία, οι ρωσόφωνες αυτές περιοχές θα παραμείνουν υπό την κυριαρχία της Μόσχας, για πολλά χρόνια –κάτι αντίστοιχο με τον βρετανικό έλεγχο του Χονγκ Κονγκ από το 1898 έως το 1997– με το μέλλον τους θα αποφασίστεί αργότερα. Πριν από την ουκρανική επανάσταση του 2014, που απομάκρυνε από την εξουσία τον ρωσόφιλο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι Ουκρανοί υπενοικίαζαν τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στους Ρώσους.

Ο Πούτιν φέρεται να σκέφτεται την πρόταση αλλά ο θυμός του για την Ουκρανία, τον Ζελένσκι και την ταπεινωτική αποτυχία του ρωσικού στρατού, απειλεί την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς μαζί με τον Ουμέροφ, επισκέφθηκε μάλιστα το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ζελένσκι. Ο Αμπράμοβιτς έχει ταξιδέψει με τουρκικό ιδιωτικό αεροσκάφος μέσω του πολωνικού εναέριου χώρου, καθώς τα δικά του τζετ υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ. Ο ίδιος πάντως, ενδεχομένως λόγω του μεσολαβητικού του ρόλου, αντίθετα από τις ευρωπαϊκές, έχει γλιτώσει προς το παρόν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον του ρώσου μεγιστάνα.

Το κίνητρο του ρώσου ολιγάρχη για τον ενεργό του ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης, είναι βέβαια οι τεράστιες οικονομικές απώλειες του από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά όχι μόνο αυτό. Η μητέρα του Αμπράμοβιτς, Ιρίνα, γεννήθηκε στην Ουκρανία, η κόρη του, Σοφία, είναι ανοιχτά εναντίον της ρωσικής εισβολής και ο ίδιος θέλει να σταματήσει την αιματοχυσία, σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Αμπράμοβιτς έχει μεταφέρει τα δύο γιοτ του στο Μποντρούμ, μια που η Τουρκία, δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, καθώς ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει την καλή της σχέση με τον Πούτιν, ενώ βέβαια τα έχει καλά και με τους Ουκρανούς, στους οποίους έχει πουλήσει τα drones που χτυπούν τους Ρώσους… Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως θα είναι ένας από τους λίγους κερδισμένους αυτής της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...