687
Ουκρανός στρατιώτης φορτώνει ένα βλήμα σε όλμο, κοντά στο Μπαχμούτ | Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Βρυξέλλες: Ενα εκατ. οβίδες στο ουκρανικό πυροβολικό προσφέρει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 10:13
Ουκρανός στρατιώτης φορτώνει ένα βλήμα σε όλμο, κοντά στο Μπαχμούτ
|Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Βρυξέλλες: Ενα εκατ. οβίδες στο ουκρανικό πυροβολικό προσφέρει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 10:13

Για «ιστορική απόφαση» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ, όσον αφορά την απόφαση της ΕΕ για τη διάθεση δύο δισ. ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία και όσα κράτη-μέλη χρειάζεται να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Με μήνυμά του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ανέφερε: «Με βάση την πρότασή μου, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να παραδώσουν ένα εκατομμύριο οβίδες πυρομαχικών εντός των επόμενων 12 μηνών».

Σημείωσε επίσης, ότι το σχέδιο αποτελείται από τρία μέρη: Πρώτον, ένα δισ. ευρώ για άμεση παράδοση στην Ουκρανία, δεύτερον, ένα δισ. για κοινή προμήθεια και τρίτον, ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα, Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία, η οποία τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου.

Ενα ακόμα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της ΕΕ για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ και για την συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας 350 εκατ. δολαρίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για τους εκτοξευτήρες πυραύλων Himars, ανακοίνωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Η Ρωσία θα μπορούσε μόνη της να βάλει τέλος στον πόλεμό της σήμερα. Μέχρι να το κάνει αυτό, εμείς θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειάζεται», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η παράδοση της βοήθειας, που αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, πυραύλους HARM, σκάφη, οβίδες και αντιαρματικά όπλα, προέρχεται από πόρους που έχουν ήδη διατεθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Αν και ο απαράδεκτος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με τίμημα τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, εμείς κρατάμε κατά νου το απεριόριστο σθένος και την ακλόνητη αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ευχαριστίες του Ζελένσκι: Απόδειξη ότι είμαστε ενωμένοι

Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τη νέα στρατιωτική βοήθεια που ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν στη χώρα του η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ.

«Προβλέπονται ταχείες παραδόσεις και παραγωγή πυρομαχικών», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόκειται για «στρατηγικό βήμα», πρόσθεσε.

«Αυτό ενισχύει την πεποίθηση πως είμαστε ενωμένοι κι ότι η πορεία προς τη νίκη επί του κράτους-τρομοκράτη είναι ασταμάτητη», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, που προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με ευρωπαίους ηγέτες για να τους ευχαριστήσει προσωπικά.

Νορβηγία: Παρέδωσε οκτώ Leopard 2

Παράλληλα, η Νορβηγία παρέδωσε οκτώ βαριά άρματα μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να τις βοηθήσει να αποτρέψουν την προέλαση του στρατού της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στο Οσλο.

Τα άρματα βρίσκονται πλέον στο ουκρανικό έδαφος και είναι έτοιμα να αναπτυχθούν, κατά την ίδια πηγή.

«Για την Ουκρανία, η δωρεά των αρμάτων μάχης θα είναι κρίσιμη όσον αφορά τη δυνατότητά της να διεξαγάγει επιθετικές επιχειρήσεις και να ανακαταλάβει εδάφη που κατέχει η Ρωσία», ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Λαρς Γένσεν.

Τον Φεβρουάριο, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα δώριζε στην Ουκρανία τα οκτώ από τα 36 Λέοπαρντ 2 που διέθετε, τα οποία είναι του παλαιότερου τύπου 2A4. Διευκρίνισε πως θα δώριζε επίσης τέσσερα οχήματα συνοδείας, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...