1238
| Creative Protagon

Μπορεί ο Τραμπ να συλληφθεί και να… επανεκλεγεί;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 21:28

Μπορεί ο Τραμπ να συλληφθεί και να… επανεκλεγεί;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 21:28

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιθανούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2024, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, μετά τη δήλωσή του ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης η Βιβιάνα Μάτσα, ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη (η αστυνομία της οποίας έχει ήδη λάβει μέτρα για τυχόν επεισόδια) θέτει μια σειρά από καίρια ερωτήματα όσον αφορά την υπόθεση. 

1. Είναι δυνατή η ενοχοποίηση του Τραμπ, δηλαδή ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ;

Ναι, αν και θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε αυτό σε έναν πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

2. Εάν ενοχοποιηθεί μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του;  

Ο δημοφιλέστερος Ρεπουμπλικάνος έχει ήδη δηλώσει πως εάν κατηγορηθεί, δεν θα αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Η ιταλίδα ανταποκρίτρια εξηγεί πως το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν προβλέπει την απουσία ποινικού μητρώου ως προϋπόθεση για τη διεκδίκηση  της προεδρίας. Παραδόξως, σύμφωνα με την ΜΚΟ Sentencing Project, 48 αμερικανικές πολιτείες απαγορεύουν σε πολίτες που έχουν καταδικαστεί να ψηφίζουν αλλά όχι να διεκδικούν την εκλογή τους. «Θα μπορούσε ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές και να καταδικαστεί», είπε στην ιταλική εφημερίδα ο συνταγματολόγος Λόρενς Ντάγκλας. «Αυτό θα άνοιγε ένα παράλογο και νομικά περίπλοκο κεφάλαιο», πρόσθεσε ο αμερικανός ειδικός.  

3. Ποιες είναι οι κατηγορίες; 

Οι δικηγόροι του Τραμπ δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη ειδοποίηση για απαγγελία κατηγοριών, αλλά η Εισαγγελία του Μανχάταν φαίνεται ότι σκοπεύει να κατηγορήσει τον Τραμπ για την εξαγορά της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς (με την οποία φέρεται πως να συνευρέθηκε σεξουαλικά το 2006) με χρήματα (130.000 δολάρια συνολικά) από την προεκλογική του εκστρατεία που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο το 2016. Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν δηλώνει ότι αρχικά πλήρωσε από την τσέπη του ενώ στην συνέχεια του επιστράφηκαν από την Trump Organization ως νομικές αμοιβές. Η πληρωμή αυτή καθαυτή της Στόρμι Ντάνιελς δεν αποτελεί αδίκημα, ο εισαγγελέας καλείται να αποδείξει ότι ο Τραμπ παραποίησε τη φύση των δαπανών, όπως ισχυρίζεται ο Κόεν, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, με στόχο «να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία». Η υπόθεση σίγουρα δεν είναι απλή. Είχε επίσης εξεταστεί κατά το παρελθόν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία αλλά τελικά αποφάσισε να μην προβεί στην απαγγελία κατηγοριών. Ο Τραμπ αρνείται φυσικά κάθε σχέση με την Στόρμι Ντάνιελς αλλά και πως χρησιμοποίησε χρήματα της προεκλογικής του εκστρατείας και κατηγορεί τον Αλβιν Μπραγκ, τον Δημοκρατικό περιφερειακό εισαγγελέα του Μανχάταν, ότι διεξάγει μια πολιτική εκστρατεία εναντίον του.

4. Θα μπορούσε να συλληφθεί;  

Η σύλληψη του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υποχρέωσης να εμφανιστεί στο δικαστήριο

(συνοδευόμενος από τις μυστικές υπηρεσίες) και να περάσει από τη σήμανση. Αλλά εάν συμβεί αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ κατά πάσα πιθανότητα θα αφεθεί αμέσως ελεύθερος με εγγύηση. Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι ο πρώην πρόεδρος θα σεβαστεί τις όποιες διαδικασίες, αλλά θα μπορούσε να ζητήσει ειδική μεταχείριση: να αποφύγει να εισέλθει, για παράδειγμα από την κύρια είσοδο του δικαστηρίου του Μανχάταν, το οποίο έχει ήδη προειδοποιηθεί για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

5. Πώς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη εάν  χρειαστεί;  

Ο Τραμπ ζει στη Φλόριντα, στο Μαρ-α-Λάγκο. Η πολιτειακή νομοθεσία  ορίζει ότι ο κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για τη σύλληψη και την παράδοση του κατηγορούμενου στην πολιτεία που κατηγορείται. Κυβερνήτης της Φλόριντα είναι ο Ρον Ντε Σάντις, πιθανός αντίπαλος του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Η νομοθεσία παρέχει επίσης στον κυβερνήτη τη δυνατότητα να ζητήσει περαιτέρω έρευνες για τον κατηγορούμενο εάν αρνηθεί την έκδοσή του.

6. Ποια θα είναι η συνέχεια εάν απαγγελθούν κατηγορίες;  

Προβλέπεται η σύνθεση ενός σώματος ενόρκων, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί όχι μόνον γνωρίζουν αλλά έχουν και άποψη για τον Ντόναλτ Τραμπ. Η υπεράσπιση και οι εισαγγελείς θα πρέπει να εξετάσουν τους ενόρκους για να εξασφαλίσουν την αμεροληψία τους. Οι ένορκοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να «απομονωθούν» για να αποφευχθεί η έκθεσή τους στην κάλυψη της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης.

7. Θα μπορούσε η απαγγελία κατηγοριών να τον ευνοήσει πολιτικά;

Ο Τραμπ θεωρεί πως μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός του. Η ιταλίδα ανταποκρίτρια θυμίζει στο κείμενό της πως ο αμερικανός τέως πρόεδρος είχε καυχηθεί το 2016 πως «θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου και να πυροβολήσω κάποιον και να μην χάσω ψηφοφόρους». Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι επικριτές του είναι το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί και να αθωωθεί στη συνέχεια. Αλλοι εικάζουν αντιθέτως πως περαιτέρω κατηγορίες για άλλες υποθέσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την υποστήριξη που χαίρει σήμερα.

Ποια είναι η Στόρμι Ντάνιελς

Η Στέφανι Γκρέγκορι Κλίφορντ, όπως είναι το πραγματικό όνομα της πληθωρικής αμερικανίδας πορνοστάρ και σκηνοθέτριας, γιόρτασε τα 44α γενέθλιά της της προηγούμενη Παρασκευή, την ίδια ημέρα που άρχιζε να διαφαίνεται πως η σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ είναι απλά ζήτημα χρόνου.

Η αμερικανίδα πρώην πορνοστάρ Στέφανι Γκρέγκορι Κλίφορντ, γνωστή ως Stormy Daniels υπογράφει αυτόγραφα κατά τη διάρκεια της Venus Erotic Trade Fair στο Βερολίνο, τον Οκτώβριο του 2018. EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

Η γυναίκα που θα οδηγήσει στη σύλληψη ενός πρώην προέδρου για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία γεννήθηκε στη Λουιζιάνα και είναι ταπεινής καταγωγής. Αρχισε να εργάζεται πριν καν τελειώσει το σχολείο ως τηλεφωνήτρια σε έναν ιππικό όμιλο, όπου ανέπτυξε το πάθος της για την ιππασία. Στη συνέχεια στράφηκε στο στριπτίζ, ξεκινώντας να εμφανίζεται σε ένα κλαμπ του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνα, ενώ με το που ενηλικιώθηκε εστίασε και στην πορνογραφία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σημειώνοντας αμέσως τεράστια επιτυχία.

Το καλλιτεχνικό της όνομα το εμπνεύστηκε από το αγαπημένο της συγκρότημα, τους μεταλλάδες Mötley Crüe του πρώην συζύγου της Πάμελα Αντερσον Τόμι Λι ενώ, έπειτα από πάμπολλα βραβεία που έλαβε, το 2014 η Στόρμι Ντάνιελς εισήλθε στο Hall of Fame της πορνογραφίας. Σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα καθώς έχει πολλούς θαυμαστές ενώ διατηρεί και προφίλ στον ιστότοπο OnlyFans.

Η εκδοχή της όσον αφορά τα γεγονότα – την οποία αρνείται ο Τραμπ παρά μια έμμεση παραδοχή («Συνέβη πριν από πολύ καιρό») πρόσφατα στο Διαδίκτυο – είναι η εξής: τον Ιούλιο του 2006 η Στόρμι Ντάνιελς συναντά την 60χρονο, τότε, Ντόναλντ Τραμπ σε ένα τουρνουά γκολφ στη λίμνη Τάχο της Νεβάδα. Την προσκαλεί σε δείπνο, εκείνη τον ακολουθεί στη σουίτα του ξενοδοχείου του, όπου κάνουν σεξ (μια νύχτα που στη συνέχεια η Ντάνιελς περιέγραψε λεπτομερώς αναφερόμενη ακόμα και στο μόριο του αμερικανού πρώην προέδρου). Στη συνέχεια ο Τραμπ θα την προσκαλέσει σε μια γιορτή για το λανσάρισμα της Trump Vodka στην Καλιφόρνια και μετά στον Πύργο του στη Νέα Υόρκη με την αμερικανίδα πορνοστάρ να σκέφτεται πως ο ζάπλουτος τηλεαστέρας, ως πρωταγωνιστής του ριάλιτι σόου The Apprentice, θα μπορούσε να την βοηθήσει να αρχίσει μια νέα καριέρα στην τηλεόραση.

Ωστόσο όταν ο Τραμπ θέτει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2015, αποφασίζει να εξασφαλίσει τη διακριτικότητα ορισμένων γυναικών με τις οποίες είχε σχέση. Μέσω του δικηγόρου Μάικλ Κοέν (ο οποίος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για παράβαση των κανόνων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και άλλες απάτες) ο Τραμπ προσφέρει στην Στόρμι Ντάνιελς 130 χιλιάδες δολάρια.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις αναμφίβολα μια θέση στα βιβλία της αμερικανικής ιστορίας, όχι μόνο σε εκείνα της ιστορίας της πορνογραφίας στις ΗΠΑ, η Στόρμι Ντάνιελς την έχει κερδίσει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πριν από 13 χρόνια είχε φλερτάρει, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την πολιτική, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τη γερουσία στην Λουιζιάνα, μόνο και μόνο για να την αποσύρει έπειτα από λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News