451
| Daniel Leal/Pool via REUTERS/File Photo

Βρετανική τρέλα: Οι Τόρις θέλουν ήδη να «φάνε» τη Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 09:28
| Daniel Leal/Pool via REUTERS/File Photo

Βρετανική τρέλα: Οι Τόρις θέλουν ήδη να «φάνε» τη Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 09:28

Σαράντα μία ημέρες. Τόσες, μόλις, πέρασαν από την ημέρα που η Λιζ Τρας μπήκε θριαμβεύτρια στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ώσπου να διαβάσει το πρώτο ρεπορτάζ ότι βουλευτές των Τόρις θέλουν να την πετάξουν έξω κακήν κακώς. Σε μια ένδειξη τού πόσο σαθρό είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία μετά την ιστορική τρέλα του Brexit, η Daily Mail έγραψε ότι υπάρχουν περίπου 100 κοινοβουλευτικοί του Συντηρητικού Κόμματος που συγκεντρώνονται για να κινήσουν τις διαδικασίες αποπομπής της πρωθυπουργού, η οποία στις έξι πρώτες εβδομάδες της ηγεσίας της έχει προλάβει να διαλύσει την οικονομία και να αναγκαστεί να διώξει τον υπουργό Οικονομικών.

Ακόμα και αν το ρεπορτάζ έχει μια δόση υπερβολής –αναφέρεται ότι η μομφή κατά της 47χρονης Τρας θα διατυπωθεί επισήμως ακόμα και εντός της εβδομάδας–, στους κόλπους των Τόρις η ανταρσία συζητείται ευρέως. Τόσο, που να αναγκαστεί η ίδια η Τρας, πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, να διαμηνύσει ότι μια κίνηση εναντίον της μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τα 100 και πλέον μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος φέρεται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς τη Λιζ Τρας στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις που οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ή του ηγέτη της παράταξης.

Σύμφωνα με τις πηγές της Daily Mail, οι βουλευτές θα καλέσουν τον Γκρέιαμ Μπρέιντι να πει στην κυρία Τρας ότι «ο χρόνος της τέλειωσε» ή να αλλάξει τους κομματικούς κανόνες ώστε να επιτραπεί άμεσα η διεξαγωγή διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην ηγεσία.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι φέρεται να είναι ενάντια στην πρωτοβουλία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία στη Λιζ Τρας και στον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ –ο οποίος διαδέχτηκε τον Κουάσι Κουαρτένγκ– να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για την οικονομία, ανακοινώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, την 31η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, οι Sunday Times ανέφεραν ότι κάποιοι κοινοβουλευτικοί διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας.

Η νέα πρωθυπουργός, που ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης μόλις τον περασμένο μήνα, υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους, μάχεται για την πολιτική της επιβίωση μετά την άτακτη εγκατάλειψη τμημάτων-κλειδιών του προγράμματός της. Από την άνοιξη του 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν οριακά αλλά καθοριστικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Τόρις έχουν αλλάξει τέσσερις αρχηγούς –και πρωθυπουργούς: Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

Τώρα η Τρας βλέπει τη «βόμβα» που παρέλαβε από τον Τζόνσον να σκάει στα χέρια της: Η χαοτική διαχείριση της οικονομίας κλιμάκωσε τη δυσαρέσκεια στο Συντηρητικό Κόμμα, που εκτός των άλλων βρίσκεται πολύ πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...