273
O Tζο Μπάιντεν θα διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων και θα επεξεργαστούν τις όποιες επιλογές | EPA/CAROLINE BREHMAN

«Στρατηγικά» θα επανεκτιμήσει τη σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2022, 20:17
O Tζο Μπάιντεν θα διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων και θα επεξεργαστούν τις όποιες επιλογές
|EPA/CAROLINE BREHMAN

«Στρατηγικά» θα επανεκτιμήσει τη σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2022, 20:17

Καμία πρόθεση δεν έχει ο Τζο Μπάιντεν να συναντήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη σύνοδο κορυφής των G20, τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος ουσιαστικά είπε ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία επειδή (το Ριάντ) πήρε το μέρος της Ρωσίας, ενάντια στα συμφέροντα του αμερικανικού λαού», απάντησε ο Σάλιβαν όταν ρωτήθηκε από το CNN για το θέμα των επιδεινούμενων σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον, μετά τη μείωση των ποσοστώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η οποία ωφελεί τη Ρωσία.

«Είναι σχέσεις που εδραιώθηκαν επί δεκαετίες με την υποστήριξη των δύο κομμάτων», του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, προσέθεσε ο Σάλιβαν. «Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ενεργήσει βιαστικά. Θα το κάνει μεθοδικά, στρατηγικά, και θα αφιερώσει τον χρόνο του για να διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων. Οταν επιστρέψει στο Κογκρέσο, θα καθίσει μαζί τους και θα επεξεργαστούν τις επιλογές».

Δεν έχει όμως «καμία πρόθεση να συναντήσει τον διάδοχο στη σύνοδο κορυφής των G20», των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών, προσέθεσε.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται ως προς την επανεκτίμηση των σχέσεων με το Ριάντ περιλαμβάνονται «αλλαγές στην προσέγγισή μας όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ –τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και οι 10 εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία– αποφάσισε να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού που πέφτουν.

Μια αύξηση των τιμών θα διασώσει τα ταμεία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις των υδρογονανθράκων της για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...