395
Μόλις 37 ημέρες έμεινε υπουργός ο Κουάσι Κουαρτένγκ | REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 14:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2022 16:09
Μόλις 37 ημέρες έμεινε υπουργός ο Κουάσι Κουαρτένγκ
|REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 14:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2022 16:09

Μετά το φιάσκο της κυβέρνησης της Λιζ Τρας με την αλλαγή στη φορολογία, που πήρε πίσω άρον άρον λόγω της παρέμβασης του ΔΝΤ, την Παρασκευή παύθηκε από τα καθήκοντά του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ.

Τη θέση του θα πάρει ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους υποψήφιους για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο Κουαρτένγκ στην επιστολή παραίτησής του προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.

Το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι ο πρώην υπουργός επέστρεφε στο Λονδίνο εσπευσμένα από το επίσημο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους Times, η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, σκοπεύει να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς.

Η Τρας δήλωσε πως ο Κουαρτένγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στη θέση.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η πρωθυπουργός σε επιστολή της προς τον Κουαρτένγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο που είχαν ανακοινώσει η Τρας και ο Κουαρτένγκ, τον Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, λαϊκή κατακραυγή, ραγδαία πτώση των ποσοστών των Τόρις και άνοδο των Εργατικών, ακόμα και την ασυνήθιστη παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κάλεσε τη νέα βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό της για μεγάλες μειώσεις στους φόρους των υψηλών εισοδημάτων, υποδεικνύοντας ως ορθή επιλογή τις στοχευμένες μειώσεις σε όσους πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Τότε, η κυβέρνηση είχε κάνει στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας την κατάργηση του μέτρου. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», είχε αναφέρει στο Twitter o Κουαρτένγκ.

Ομως, η αναταραχή, τόσο κοινωνική όσο και οικονομική, συνεχίστηκε στη Βρετανία, με τους οίκους αξιολόγησης να την σφυροκοπούν, κάτι που οδήγησε στη σημερινή κίνηση της πρωθυπουργού, στην προσπάθειά της να αποφύγει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για την κυβέρνησή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...