444
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής στα 70s, με την Αννα Βίσση και τον Γιώργο Νταλάρα. Αυτό το Σάββατο ο Νταλάρας και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες τιμούν τον σπουδαίο συνθέτη και στιχουργό | Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Βραδιά τιμής (και ανάμνησης) στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 22 Ιουνίου 2017, 07:15
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής στα 70s, με την Αννα Βίσση και τον Γιώργο Νταλάρα. Αυτό το Σάββατο ο Νταλάρας και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες τιμούν τον σπουδαίο συνθέτη και στιχουργό
|Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Βραδιά τιμής (και ανάμνησης) στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 22 Ιουνίου 2017, 07:15

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι εκδρομή με λεωφορείο στη Χαλκιδική με την κασέτα να γουργουρίζει από την πολλή χρήση. Είναι το «σσσστ…» της μητέρας την ώρα που το ραδιόφωνο έπαιζε την πρώτη εκτέλεση με Μάριον Σίβα και το μπουζούκι του Ζαμπέτα του «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά». Είναι το δισκάκι 45 στροφών στο τζουκμπόξ στην ταβέρνα  «Τα περιστέρια» στο Χαρμάνκιοϊ – μεγάλο πράγμα να σε τραγουδάει η γειτονιά σου.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι στην αυλή του Χημείου σε κάτι που ξεκίνησε για συναυλία κι έγινε συγκέντρωση με τον Νταλάρα προεξάρχοντα λίγο μετά τη Μεταπολίτευση. Είναι η καντάδα δεκάδων δύσκολων αποχωρισμών του «Μη μου θυμώνεις μάτια μου». Είναι ο αισθησιασμός της πυρκαγιάς ενός κόκκινου φουστανιού που έφτασε να γίνει και υπόκρουση και κραυγή στο γήπεδο.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι εκ γενετής από Ανω Πόλη, συνομίλησε με μάστορες και ποιητές, και, από το ύψος του ακριβού και της απόστασης από το αγοραίο, πορεύτηκε επιτυγχάνοντας τα σχεδόν απλησίαστα: την απλότητα και την απευθυντικότητα. Είναι κοινός τόπος και κοινός χρόνος εκατομμυρίων Ελλήνων, από αυτή την κάστα των ελάχιστων μουσικών και ποιητών, που μπορούν μαγικά να μετατρέψουν την πλέον αντιπαραθετική φυλή σε ομονοούσα χορωδία.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι ο πρώτος τιμώμενος σε ένα θεσμό που ξεκινά από φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη «Βραδιά Τιμής», με τη στήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος αλλά και 24, προς το παρόν, Βορειοελλαδιτών ομοτέχνων: Ανδρέου Γιώργος, Βόμβολος Κώστας, Γράψας Φίλιππος, Δασκάλου Διογένης, Ζήκας Γιώργος, Ζιώγαλας Νίκος, Ιακωβίδης Αγάθων, Καζαντζής Γιώργος, Κακαλιάγκος Άλκης, Καλδάρας Κώστας, Κόζας Ηλίας, Κοροβίνης Θωμάς, Μυστακίδης Δημήτρης, Νικολόπουλος Χρήστος, Ορδουλίδης Νίκος, Παπαποστόλου Γιώργος (ΜΠΛΕ), Παχίδης Στάθης, Πεντζίκης Γιώργος, Σιώτας Φώτης, Σουσάμογλου Αντώνης, Σταρόβας Δημήτρης, Φάμελος Μανώλης, Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος, Χατζηνάσιος Γιώργος. Η ανάγκη μία: να ειπωθεί ένα δημόσιο ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους από τα μέρη μας, που με την υψηλή τέχνη τους κατάφεραν να ενώσουν και να εκφράσουν τις αφώτιστες πλευρές του συλλογικού εαυτού μας.

19401447_1527356907335724_1518010457_o
Η αφίσα της σειράς εκδηλώσεων «Βραδιά Τιμής», με πρώτη αυτή, αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 με ελεύθερη είσοδο στην Προβλήτα Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στις 9:30 το βράδυ ο Γιώργος Νταλάρας (η φωνή του Κουγιουμτζή), η Μαρία Κουγιουμτζή, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας με την ορχήστρα του Σταύρου Κουγιουμτζή και τη χορωδία του Ωδείου του Κώστα Ματσίγκου θα παρουσιάσουν το σπουδαίο έργο του, που ξεπερνά μόδες, στυλ και εφήμερα και χωρίς ρυτίδα και σημάδι κανένα νικά τον χρόνο.

Είθε εκείνη την ώρα το θαλασσινό αεράκι να γεμίσει με τους τρυφερούς όγκους της μουσικής του Σταύρου Κουγιουμτζή και να φτάσει ο απόηχος του τραγουδιού χιλιάδων ανθρώπων, όσο μακριά, όσο ψηλά γίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...