820
Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής | Nick Paleologos / SOOC

«Βόμβα» από το ΣτΕ: Ακυρες οι αποφάσεις του Λέανδρου Ρακιντζή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 21:20
Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής
|Nick Paleologos / SOOC

«Βόμβα» από το ΣτΕ: Ακυρες οι αποφάσεις του Λέανδρου Ρακιντζή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 21:20

«Ούτε έκπτωτος σαν τον “μεγαλειότατο” ή το μητροπολίτη νιώθω ούτε τίποτα άλλο. Καμία απόφασή μου δεν ακυρώνεται, καμία δεν μπορεί να προσβληθεί». Αυτή ήταν η απάντηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε πως πρόκειται για μία προσφυγή που κρίθηκε και η οποία παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητάς της, χωρίς να εκφέρεται καμία γνώμη επ’ αυτού. «Αυτό έγινε σίριαλ χωρίς λόγο», πρόσθεσε ο κύριος Ρακιντζής και εξήγησε, μιλώντας στον Alpha 989, ότι «το 99% της δουλειάς μου είναι προπαρασκευαστική, οι αποφάσεις μου μπορούν να προσβληθούν μόνο εντός 60 ημερών».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», είχε πει ότι γνωρίζει πως η θητεία του έχει λήξει από το 2009, ωστόσο, επέρριψε την ευθύνη στην πολιτική ηγεσία, η οποία από τότε δεν έχει προβεί στην αντικατάστασή του. «Λέω σε όλους τους υπουργούς ότι έχει λήξει η θητεία μου. Δεν μπορώ να τα παρατήσω αν δεν με αντικαταστήσουν. Δεν προβλέπεται αντικαταστάτης ή αναπληρωτής μου. Είναι θέμα πολιτικό, δεν είναι δικό μου» τόνισε.

Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Λέανδρος. Ρακιντζής, μετά τη λήξη της 5ετους θητείας του, παραμένει νόμιμα στη θέση του και ασκεί προσφυγές ενώπιον της Δικαιοσύνης κατά τελεσίδικων αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους; Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεων του, παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, προκειμένου να αποφανθεί εκείνο.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα δημοσίευσε -την τελευταία ημέρα του 2015- σειρά αποφάσεών του που σχετίζονταν με προσφυγές. Αυτές αφορούν τόσο εκείνες του κ. Ρακιντζή ο οποίος ζητάει να μετατραπούν προς το αυστηρότερο οι τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων, όσο και προσφυγές δημοσίων υπάλληλων που ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές του κ. Ρακιντζή κατά των πειθαρχικών τους αποφάσεων.

«Εξαιρετικές συνθήκες»

Σύμφωνα, πάντως, με το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, «η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του οποίου έληξε η θητεία, είναι ανεκτή μόνον εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Οπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, «η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη λήξη της θητείας του, δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις, «το Δημόσιο δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ της λήξης της θητείας του και της άσκησης των προσφυγών του ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Θα απορριφθούν οι προσφυγές»

Επιπλέον, η διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης «ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα». Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ η άποψη της πλειοψηφίας του Γ΄ Τμήματος (και δεν επεκταθούν οι απόψεις του) τότε όλες οι προσφυγές (1.100 διοικητικές πράξεις) που έχει καταθέσει ο κ. Ρακιντζής στο ΣτΕ από τη λήξη της θητείας του έως σήμερα και με τις οποίες ζητούσε να αυστηροποιηθούν οι πειθαρχικές ποινές σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων, θα απορριφθούν και θα αναβιώσουν ως έχουν οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρακιντζής τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004 και η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με τον νόμο 3074/2002 ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών με 5ετή θητεία. Διορίζεται και παύεται με Προεδρικά Διατάγματα. Για την επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών προβλέπεται η προηγούμενη απόφαση των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Η απόφαση για το ΕΣΡ

Θυμηθείτε την αντίστοιχη περίπτωση απόφασης-«βόμβα» του ΣτΕ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το 2013, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση η ανεξάρτητη Αρχή της οποίας η θητεία των μελών παρατάθηκε για μεγάλο διάστημα, το οποίο υπερβαίνει τον ανεκτό από το Σύνταγμα χρόνο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι «κατά την έννοια της ρύθμισης του άρθρου 101Α του Συντάγματος, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς “ορισμένη” θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω Αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις». Το ΣτΕ συνέχισε την επιχειρηματολογία του, αναφέροντας: «Μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και εφεξής νόμιμη συγκρότηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...