722
Στις «Χρυσές Σφαίρες» κραδαίνοντας το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ | REUTERS/Mario Anzuoni

Τζεφ Μπρίτζες, ένας ιδιότυπος ήρωας της εποχής μας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 19:25
Στις «Χρυσές Σφαίρες» κραδαίνοντας το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ
|REUTERS/Mario Anzuoni

Τζεφ Μπρίτζες, ένας ιδιότυπος ήρωας της εποχής μας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 19:25

«Η σύζυγός μου η Σούζαν θεωρεί πως μην έχοντας ακόμα φτάσει στην ηλικία των 70 ετών, θα πρέπει να είμαι ικανοποιημένος με τις επτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τη μία που κέρδισα, συν την κατάκτηση του Oσκαρ ως πρωταγωνιστής του “Crazy Heart”, μετά από επτά υποψηφιότητες. Αλλά εμένα με ευχαριστεί πραγματικά η αναγνώριση για το σύνολο του έργου μου κατά τη βραδιά της απονομής των βραβείων Golden Globes. Ένας ηθοποιός χρειάζεται πάντα την αγάπη του κοινού».

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην Corriere della Sera ο Τζεφ Μπρίτζες, ο «Dude», προσωνυμία του πρωταγωνιστή του «Μεγάλου Λεμπόφσκι» των αδελφών Κοέν πριν από 20 χρόνια, η οποία του έμεινε. Ισως επειδή του ταίριαζε τόσο. Ισως επειδή τον καθόρισε τόσο.

Το βράδυ της Κυριακής ο Τζεφ Μπρίτζες τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στην 7η Τέχνη κατά την 76η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας με το βραβείο Σεσίλ ΝτεΜιλ. Ο ίδιος, ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει πως η αριστουργηματική καλτ μαύρη κωμωδία που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1998, του άλλαξε τη ζωή.

Ο Μπρίτζες και η σύζυγος του Σούζαν Γκέστον στην 76η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών | REUTERS/Mike Blake

«Για πολλούς και διάφορους λόγους κατέληξα να είμαι  “The Dude”. Όλοι θεωρούν πως μεταμορφώθηκα σε έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ενταχθεί στο σύστημα: ένα χαμένο κορμί που ξέρει πώς να διασκεδάζει, που καπνίζει μαριχουάνα, που παίζει μπόουλινγκ και απολαμβάνει με ελαφρότητα τη ζωή. Εμένα μου αρέσουν τα παγωτά σοκολάτας και η μουσική, στον πρωταγωνιστή του “Μεγάλου Λεμπόφσκι” άρεσαν πολλά άλλα πράγματα. Με λίγα λόγια, συνεχίζει να με διασκεδάζει αλλά και να με κάνει να αισθάνομαι περήφανος το γεγονός πως μπροστά στις αλλαγές και τα προβλήματα της ζωής κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί “τι θα έκανε στη θέση μου ο Μεγάλος Λεμπόφσκι;”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο  Μπρίτζες, γνωστός και ως «The Dude», προσωνυμία του πρωταγωνιστή του «Μεγάλου Λεμπόφσκι» των αδελφών Κοέν σε παρουσίαση για την έκδοση της εμβληματικής αυτής ταινίας σε Blu-Ray φορμάτ

Όμως ο Τζεφ Μπρίτζες δεν μετανιώνει για κανέναν από τους ρόλους που υποδύθηκε κατά την πολυετή καριέρα του. «Γιατί ακόμα και οι λιγότερο επιτυχημένοι ρόλοι προσφέρουν πάντα κάτι σε έναν ηθοποιό. Χάρη στο “Tron” (ταινία επιστημονικής φαντασίας) του 1982, για παράδειγμα, ανακάλυψα πολλά πράγματα για τον ψηφιακό κόσμο γιατί ο ήρωάς μου, ένας νεαρός προγραμματιστής λογισμικών, ήταν μπροστά από την εποχή του».

Ερωτώμενος εάν ένα βραβείο για το σύνολο του έργου του τον εξαναγκάζει τρόπον τινά σε έναν επαγγελματικό και υπαρξιακό απολογισμό, δηλώνει ξεκάθαρα: «Θα έκανα τα πάντα από την αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς της κατοικίας μου στο Μοντεσίτο, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου μεγάλωσα τις κόρες μου και έμαθα να νοιάζομαι για τη φύση, για τα σταφύλια, για τα χρώματα των λουλουδιών. Έγινα ένας πρίγκιπας της κωμωδίας, ένας ιδιαίτερος ήρωας των καιρών μας με ένα ιδιαίτερο σεξαπίλ, ικανός να χαμογελάει μπροστά σε κάθε πρόβλημα, δίχως πάθος για την ισχύ και τα χρήματα. Αποδέχομαι τα γηρατειά. Δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα νέοι και οι άνδρες επίσης, όπως και οι γυναίκες, θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με τα χρόνια τους. Η νεότητα είναι μια πολυτέλεια, η ωριμότητα σου μαθαίνει να αναγνωρίζεις όλα όσα σου ανήκουν».

Γνωστός και ως μουσικός, εδώ σε σκηνή από το «Crazy Heart», ταινία που του χάρισε το  Όσκαρ το 2010

Ο Τζεφ Μπρίτζες είναι επίσης γνωστός, όχι μόνον ως ηθοποιός, αλλά και ως μουσικός και βραβευμένος φωτογράφος με χιλιάδες θαυμαστές στο Διαδίκτυο. Ο ίδιος, όμως, δηλώνει πως «κατά βάση είμαι ένας ηθοποιός αλλά εκλεκτικός. Μου αρέσει να γράφω ιστορίες και να τις σχεδιάζω. Είμαι ένας μουσικός ερωτευμένος με τη τζαζ και τα μπλουζ. Συμμετείχα σε πολλές εμπορικές ταινίες αλλά πάντα θεωρούσα πως το πραγματικό blockbuster για το οποίο θα πρέπει να είμαστε περήφανοι είναι η ίδια η ζωή. Γερνώντας γίνεται κάποιος λίγο πιο τρελός και λίγο πιο σοφός, μαθαίνει να μην επιθυμεί τα πάντα, να επιλέγει, να απολαμβάνει τις περιστάσεις», εξήγησε, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερη χαρά τού προσφέρουν η σύζυγός του και οι τρεις κόρες του.

Όσον αφορά τα σχέδιά του για το μέλλον, σκοπεύει να αφοσιωθεί στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών. Γιατί «σήμερα η τηλεόραση απευθύνεται σε όλους, περισσότερο από τον κινηματογράφο. Σήμερα η τηλεόραση προσφέρει περισσότερες επιλογές ενώ το σινεμά συχνά βασίζεται στην ισχύ των εισπράξεων και καταλήγει να είναι μονότονο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...