867
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, πάντα σε... στρατηγική θέση, αριστερά, πίσω από τον πεθερό του και δίπλα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Οβάλ Γραφείο, στην τελετή αναγνώρισης των Υψιπέδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος | EPA

Τζάρεντ Κούσνερ, ο προεδρικός γαμπρός και άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 28 Σεπτεμβρίου 2019, 09:10
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, πάντα σε... στρατηγική θέση, αριστερά, πίσω από τον πεθερό του και δίπλα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Οβάλ Γραφείο, στην τελετή αναγνώρισης των Υψιπέδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος
|EPA

Τζάρεντ Κούσνερ, ο προεδρικός γαμπρός και άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 28 Σεπτεμβρίου 2019, 09:10

Συνήθως, οι άνθρωποι-κλειδιά των αμερικανών προέδρων κινούνται στο παρασκήνιο, μακριά από τα φλας των φωτογράφων, είναι αυτό που λέμε, «χαμηλού προφίλ». Η προεδρία του Τραμπ όμως, μοιάζει να είναι βγαλμένη από ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα γίνονται διαφορετικά από ό,τι είθισται. Ετσι, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το δικό του «δεξί χέρι», το οποίο μάλιστα τυγχάνει να γνωρίζει λεπτομερώς και εκ των έσω, όχι μόνο όλα τα κρυμμένα μυστικά του ζάπλουτου προέδρου αλλά και τα οικογενειακά του, μια που είναι  σύζυγος της Ιβάνκα, της αγαπημένης θυγατέρας του Τραμπ.

Είναι απορίας άξιον πώς ο 37χρονος Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, μοιάζει να είναι σχεδόν παντού: στον Λευκό Οίκο, στο πλευρό του πεθερού του στη διάρκεια όλων των συναντήσεών του με ξένους ηγέτες. Στη Ρωσία και σε μισοφωτισμένα γραφεία σε ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης για να «κανονίσει» την εκλογή του μπαμπά της γυναίκας του στην προεδρία των ΗΠΑ. Στη Σαουδική Αραβία, να βαδίζει παρέα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον 33χρονο πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, συζητώντας για τα πετρέλαια και κρατώντας τις εύθραυστες ισορροπίες αλώβητες ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την φρικιαστική σφαγή του Τζαμάλ Κασόγκι. Στα γραφεία της Κομισιόν, να συνομιλεί -για ποιος ξέρει τι- με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στους διαδρόμους της Μέσης Ανατολής, να διαπραγματεύεται το νέο (αόριστο έως ανύπαρκτο) ειρηνευτικό σχέδιο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Παράλληλα, να διαχειρίζεται την μεγάλη του περιουσία και τις επιχειρήσεις του, καθώς και τις πολλές εσωτερικές διαμάχες και ίντριγκες της δικής του οικογένειας, αλλά και να παρευρίσκεται αγκαζέ με την Ιβάνκα σε χορούς, γάμους και δεξιώσεις, από επαύλεις σχεδιαστών μόδας της Ρώμης μέχρι το «παλιό χρήμα» του αμερικανικού Νότου. Αλλά και να είναι επικεφαλής της εκστρατείας για την επανεκλογή του Τραμπ το 2020.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαΐχ Μπολσονάρο, πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Ιούνιο

Για αυτό και θεωρείται σημαντική η συνάντηση μίας ώρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κούσνερ, την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε κύριους τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως είναι η οικονομική και η αμυντική συνεργασία, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πράσινη οικονομία.

Πάντως, είναι κατόρθωμα, που ο άπειρος στον πολιτικό στίβο 37χρονος επιχειρηματίας τα προλαβαίνει όλα αυτά, τη στιγμή που βετεράνοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι αναρωτιούνται πότε κατάφερε να μάθει όλη την ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας σε τόσο λίγο διάστημα ώστε να είναι επικεφαλής τόσο ευαίσθητων διαπραγματεύσεων.

Είναι τόσα πολλά τα νήματα που φαίνεται να κινεί ο Κούσνερ, που κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να τα μπερδέψει μεταξύ τους…

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο

Ποιος είναι όμως ο ισχυρότερος σύμβουλος του προέδρου;

Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσι και είναι γιος του Τσάρλς και της Σέριλ Κούσνερ. Ο πατέρας του είναι επιτυχημένος κτηματομεσίτης της Νέας Υόρκης και ο Τζάρεντ ακολούθησε τα βήματά του στον χώρο, ξεκινώντας να αποκτά περιουσία όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Χάρβαρντ.

Με την Ιβάνκα στο γάμο σχεδιάστριας μόδας στη Ρώμη, τον Σεπτέμβριο

Είναι γόνος εβραϊκής οικογένειας, με παππούδες που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, στην Πολωνία. Για να τον παντρευτεί, η Ιβάνκα Τραμπ ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό.

Το «αστείο» είναι ότι ο πατέρας του υπήρξε πάντα μέγας χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2006 κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για απόπειρα δωροδοκίας και παράνομες χρηματοδοτήσεις προεκλογικών εκστρατειών του πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, Τζέιμς Μαγκρίβι και έμεινε στη φυλακή για 14 μήνες.

Υπεύθυνος για τις καταγγελίες εναντίον του πατέρα του ήταν ο Κρις Κρίστι, ο οποίος ήταν τότε εισαγγελέας.

Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες

Οι ενδοοικογενειακές κόντρες των Κούσνερ είναι πιο ευφάνταστες και από σενάριο στο Χόλιγουντ. Οταν ο πατέρας τους κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, η αδελφή του λέγεται πως συνεργάστηκε με τις Αρχές εναντίον του, συμβάλλοντας έτσι στην καταδίκη του. Ο αδελφός τους, Μάρεϊ, στήριξε τον εχθρό της οικογένειας, Κρις Κρίστι, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, ο μικρότερος αδελφός του Τζάρεντ, ο Τζόσουα, απόφοιτος κι αυτός του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι ψήφισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Ενα ακόμα ταξίδι για τον σύμβουλο του προέδρου

Σε ηλικία 25 ετών, ο Τζάρεντ έγινε ο νεότερος μεγιστάνας του Τύπου, αγοράζοντας την εφημερίδα «New York Observer», έναντι ποσού 10 εκατ. δολαρίων.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο

Τον Οκτώβριο του 2009 ενώθηκαν δυο από τις πιο γνωστές οικογένειες στις ΗΠΑ: η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του νυν Προέδρου των ΗΠΑ παντρεύτηκε τον Τζάρεντ. Ο γάμος έγινε στο Γκολφ Κλαμπ Τραμπ στο Νιου Τζέρσι παρουσία πολλών διασημοτήτων, ανάμεσά τους οι Ράσελ Κρόου, Νάταλι Πόρτμαν, Μπάρμπαρα Γουόλτερς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, νυν δικηγόρος του Τραμπ, που ενεπλάκη στο περιβόητο τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του.

Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά: την Αραμπέλα, τον Τζόζεφ και τον Θίοντορ Τζέιμς.

Το σίγουρο πάντως, είναι ότι ο Τζάρεντ εξακολουθεί να χαίρει της απόλυτης και σχεδόν τυφλής εμπιστοσύνης του πεθερού του, ο οποίος του αναθέτει τις επικίνδυνες αποστολές της προεδρίας του, παρά την δεδομένη απειρία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...