954
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» | YouTube/kathimerini.gr

Τσίπρας: Καλός ο Τσιόδρας, ελπίζω να μην εξαργυρώσει πολιτικά τη δημοφιλία του

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 11:47
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»
|YouTube/kathimerini.gr

Τσίπρας: Καλός ο Τσιόδρας, ελπίζω να μην εξαργυρώσει πολιτικά τη δημοφιλία του

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 11:47

«Τυχοδιωκτισμός οι πρόωρες εκλογές». Tο λέει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο, λόγω τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει το ενδεχόμενο μιας πρόρωης προσφυγές στις κάλπες καθώς, πέρα από το όντως «τυχοδιωκτικό» του εγχειρήματος εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, υπάρχει και η δημοσκοπική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως λογικό να το επαναλαμβάνει αυτό ο κ. Τσίπρας στον Αλέξη Παπαχελά.

Το ενδιαφέρον στη νέα αυτή συνομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με τον διευθυντή της «Καθημερινής», σχεδόν έναν χρόνο μετά την περιβόητη προεκλογική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί κατ’ αρχάς συναινετικός με εκλάμψεις επιθετικότητας, όμως τελικά, διαβάζοντας τη δισέλιδη συνέντευξη αποκομίζεις την αντίθετη εικόνα.

Ο ίδιος ο κ. Παπαχελάς τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που διανύει «μια περίοδο μετάβασης, ενδεχομένως και ενδοσκόπησης».

Ωστόσο, στο ερώτημα για το πώς κρίνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς συμπληρώνει σύντομα έναν χρόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός. Κατηγορεί ανοιχτά τον Πρωθυπουργό για την ύφεση που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αλλά και για όσα δεν κατάφερε στη διαχείριση του Προσφυγικού.

«Θα μου επιτρέψετε να χωρίσω την περίοδο των δέκα αυτών μηνών στην προ κορονοϊού περίοδο και στη μετέπειτα», λέει ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Μέχρι τον κορονοϊό η κυβέρνηση είχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα διαψεύσει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει προεκλογικά για μεγάλη ανάπτυξη. Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαμε μια οικονομία που “έτρεχε” με 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ηδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους μήνες είχαμε υστέρηση δύο δισ. έναντι του στόχου. Η πανδημία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν την πανδημία.

»Και προφανώς δεν είδαμε καμία επενδυτική έκρηξη. Στο Ελληνικό ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα. Η διαχείριση του Προσφυγικού επίσης ήταν δραματική. Στη Μόρια, από 6.000 μετανάστες που αφήσαμε, φτάσαμε στις 26.000, ενώ η προσπάθεια κατασκευής νέων κλειστών κέντρων κατέληξε στα ευτράπελα που είδαμε, με τα ΜΑΤ να κυνηγούν πολίτες και τους πολίτες να κυνηγούν ΜΑΤ στα νησιά.

»Και μετά ήρθε ο κορονοϊός. Δεν θα είμαι μίζερος, η κυβέρνηση συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα με τις κατευθύνσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Οι πολίτες έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία και όλοι μαζί καταφέραμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μην επιβαρύνουμε ένα ΕΣΥ με πολλές αδυναμίες. Την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι, όμως, επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα είχε κάνει κάτι διαφορετικό απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας απαντά:

«Θα είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές, αξιοποιώντας τον χρόνο που μας έδωσαν οι πολίτες. Η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας, να ενισχύσουμε τον δημόσιο χώρο»…

Ακόμα και στην επισήμανση ότι απέναντι στον Σωτήρη Τσιόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο γραμμές, την επιθετική του Παύλου Πολάκη και την φιλική του Ανδρέα Ξανθού, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για μία ακόμη φορά να στηρίξει την πολιτική συμπεριφορά του πρώην αν. υπουργού Υγείας:

«Ο κ. Πολάκης έκανε επιθέσεις σε αποφάσεις του υπουργού Υγείας που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Νομίζω ότι ο κ. Τσιόδρας είναι ένας καλός επιστήμονας, που κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν είναι δικές του οι πολιτικές αποφάσεις. Ηταν κατάλληλος άνθρωπος ακριβώς επειδή, πέραν της επιστημονικής επάρκειας, έχει και  αυτό το μειλίχιο του χαρακτήρα του. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πείσεις τον κόσμο για μέτρα που περιορίζουν ατομικές ελευθερίες. Νομίζω ότι κατάφερε να κερδίσει συμπάθεια και εμπιστοσύνη. Από εκεί και πέρα, ελπίζω με την ίδια νηφαλιότητα να συνεχίσει χρήσιμος για την κοινωνία και τώρα που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία και να μην τηρήσει τον κανόνα που θέλει να την εξαργυρώνει κάποιος με πολιτικά οφέλη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ως επιτυχία για την Ελλάδα τα 32 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει η χώρα μας από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και είναι επιφυλακτικός και επικριτικός για τη ΝΔ.

Λέει: «Ας μη μιλήσουμε για τα 32 δισ. γιατί τα εννέα είναι δάνειο και εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος μας είναι στο 180% με ροπή προς το 200%. Ωστόσο η ενίσχυση με 22 δισ. είναι σημαντική και θετική. Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία είναι πολύ σοβαρός για την ενότητα της Ευρώπης. Οτι Ιταλία και Ισπανία πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά, για να μην οδηγηθούν σε μια κρίση χρέους που θα διέλυε την Ευρώπη. Αρα, μπορεί να επωφελούμαστε εξ αντανακλάσεως, όμως επωφελούμαστε. Τώρα εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να οργανώσουμε σωστά την επόμενη ημέρα. Να οργανώσουμε τη διαχείριση των κονδυλίων, κατ’ αρχάς την τεχνοκρατική επάρκεια και τη διαφάνεια στη διαχείρισιή τους, ώστε να απορροφηθούν. Με την εμπειρία κακοδιαχείρισης στα ΕΣΠΑ των κυβερνήσεων της ΝΔ, φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσκολία στην απορρόφηση. Δεύτερον, να τα αξιοποιήσουμε για να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους με γνώμονα πάντοτε την άμβλυνση και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων».

Τελικά, η συναίνεση που προσφέρει ο κ. Τσίπρας μέσω και αυτής της συνέντευξης στην «Καθημερινή της Κυριακής», είναι στα εθνικά ζητήματα.

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχω υποστεί τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρία με κίνδυνο για τη χώρα —έχω αποφασίσει εγώ να μην κάνω τα ίδια», λέει. Και στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε διαπραγμάτευση (με την Τουρκία) για να πάει μετά στη Χάγη, ο κ. Τσίπρας απαντά:

«Εάν αυτό εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική και δεν είναι μια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο που θα είναι το τέλος μιας ολόκληρης στρατηγικής, φυσικά και θα τη στήριζα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...