481
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης | YouTube/Ο Πρωθυπουργός

Τσιόδρας: Γιατί έγινε τόσο απότομα το lockdown

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 12:36
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης
|YouTube/Ο Πρωθυπουργός

Τσιόδρας: Γιατί έγινε τόσο απότομα το lockdown

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 12:36

Κατακόρυφη είναι η άνοδος της επιδημικής καμπύλης και αυτός είναι ο λόγος που τίθεται η χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ενεργοποιείται και πάλι το μέτρο του lockdown. Αυτό υποστήριξε την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη –και αφού ο τελευταίος είχε ανακοινώσει το εθνικό «λουκέτο» ως τις 30 Νοεμβρίου– κλήθηκε να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα μέτρα, ύστερα από τη σχετική εισήγηση των επιστημόνων.

Μιλώντας μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μόλις ανακοινώσει τα αυστηρά μέτρα σε όλη την επικράτεια για την ανάσχεση της διασποράς της Covid-19 και τον προλόγισε ως «Σωτήρη», ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας πιέστηκε απότομα και πλέον 1.000 άτομα άνω των 65 ετών κινδυνεύουν να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και πιθανότατα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Στην ηλικία άνω των 65, που αυξάνεται η πιθανότητα να έχει κάποιος υποκείμενα νοσήματα, έχουμε τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα, που είναι πάρα πολλά. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα σύμφωνα με πραγματικές εκτιμήσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας για τα τεστ, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουμε εικοσαπλασιάσει τον αριθμό που γίνεται στη χώρα, και σήμερα γίνονται περισσότερα από 20.000 μοριακοί έλεγχοι καθημερινά και περισσότερα από 3.000 rapid τεστ την ημέρα.

Ωστόσο, πλέον στη χώρα μας νοσηλεύονται 1.600 άτομα και είναι πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδα που έχουμε τόσο πολλούς ασθενείς με έναν ιό που προκαλεί πνευμονία. «Και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες αυτό θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας».

Κατά μέσο όρο, συνέχισε, 170 άτομα καθημερινά μπαίνουν στο νοσοκομείο και δυστυχώς βγαίνουν πολύ λιγότερα. «Και δεν νοσηλεύονται μόνο οι άνω των 75, αλλά και πολλά άτομα 35-44 ετών, που τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει τα 93», είπε ο καθηγητής.

Μάλιστα, από τις 26 Οκτωβρίου, έχουμε 213 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία καλύπτουν το 60% της επικράτειας σε ΜΕΘ-Covid. Ο αριθμός αυτός συνοδεύεται από 191 διασωληνωμένους που είναι οι πιο βαριά από τους σοβαρά ασθενείς, οι οποίοι φορτίζουν το σύστημα υγείας, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, το 78% των ΜΕΘ-Covid είναι κατειλημμένες «και δεν είναι όλοι μεγάλης ηλικίας, καθώς σήμερα νοσηλεύονται 27 άτομα ηλικίας από 55 ως 64».

Ο καθηγητής εξήγησε ακόμα ότι και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες και πλέον ο μέσος όρος είναι 10 άτομα την ημέρα. «Κάτι που πιέζει εξαιρετικά το σύστημα υγείας».

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι η επιτροπή παρακολουθεί «έκπληκτη», την τελευταία εβδομάδα, την αύξηση της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2 και έχει ζητήσει από τα αρμόδια επιστημονικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ελέγξουν αν πρόκειται για μετάλλαξη του ιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...