473
O Τραμπ εξηγώντας γιατί πρέπει σώνει και καλά να είναι νικητής | CreativeProtagon/Reuters

Οταν ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Νοεμβρίου 2020, 12:30
O Τραμπ εξηγώντας γιατί πρέπει σώνει και καλά να είναι νικητής
|CreativeProtagon/Reuters

Οταν ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Νοεμβρίου 2020, 12:30

Γίνονται ανήκουστα πράγματα στις αμερικανικές εκλογές. Αλλά, μεταξύ μας, τα πάντα πλέον είναι ανήκουστα. Ακόμα και η ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, την πρώτη φορά, ήταν κάτι ανήκουστο, σωστά; Όμως ως άνθρωποι που ζούμε στον 21ο αιώνα έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε το αναπάντεχο και να προσαρμοζόμαστε στο αδιανόητο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βγήκε ενώπιον λαού και πλανήτη και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση επιστολικών ψηφοδελτίων στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, δηλαδή σε Πολιτείες όπου τώρα δείχνει να κερδίζει, αλλά ενδεχομένως να χάσει όταν ανοιχτούν οι φάκελοι. Αντιθέτως, δεν εγείρει αντίστοιχες αξιώσεις για την Αριζόνα και τη Νεβάδα, καθώς αν υπάρξουν ανατροπές, θα είναι προς το συμφέρον του. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (που ελέγχει) αν και δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς θα είναι το αίτημα που θα υποβάλει. Αν πάντως ζητήσει να μη γίνει καταμέτρηση επιστολικών ψήφων, τότε καλύτερα να βγάλει και τα τανκ στον δρόμο, να μην τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και με μία σύντομη δήλωση του υποστήριξε ότι είναι σε τροχιά νίκης, αλλά χρειάζεται υπομονή.

Μπορεί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να μη γνωρίζουμε ποιος εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Και όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετές ώρες –ίσως και μέρες– μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε κρίσιμες Πολιτείες.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ξέρουμε τα εξής:

Αν ο Τραμπ χάσει στην κάλπη, θα επιχειρήσει να κερδίσει στο Δικαστήριο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις τις ΗΠΑ με το βαθύ διχασμό να βγαίνει πλέον και στους δρόμους.

Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν τραγικά έξω. Τι και αν οι δημοσκόποι είπαν ότι ενσωμάτωσαν νέες παραμέτρους στα μοντέλα τους; Το μεγάλο προβάδισμα του Μπάιντεν δεν βγήκε από τους πίνακες για να ενσωματωθεί στην πραγματικότητα. Τι έφταιξε; Είναι λάθος το μοντέλο; Υπήρξαν, πράγματι, πολλοί ψηφοφόροι που ντράπηκαν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν Τραμπ;

Η ανεπάρκεια του Μπάιντεν αποτυπώθηκε και στο οριακό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ήταν τόσο θέμα πολιτικής τοποθέτησης, όσο γενικής εικόνας υποψηφίου. Εκπέμπει κόπωση και γήρας. Η εικόνα του Τραμπ ήταν πιο ανταγωνιστική.

Η επιρροή του Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία είναι, τελικά, πολύ μεγαλύτερη από όση πιστεύαμε. Ναι, ήταν βέβαιο ότι αν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, θα έκανε εκλογικό περίπατο. Φαίνεται όμως ότι το εκλογικό σώμα είτε δεν του χρέωσε την αποτυχία, είτε εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Οι ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, λειτούργησαν υπέρ του Τραμπ και της καμπάνιας «Νόμος και Τάξη». Και φαίνεται ότι ο λόγος του περί «σοσιαλιστικού κινδύνου» έπεισε μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων.

Σε γενικές γραμμές και ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, το αποτύπωμα του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο από όσο εκτιμούσε το «μέτωπο της λογικής». Ο κόσμος άλλαξε και ο Τραμπ το έμαθε πρώτος. Οι υπόλοιποι τώρα κάτι υποψιαζόμαστε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...