322
Το επίκεντρο του σεισμού στην Εύβοια | ΕΡΤ infographics

Προβληματισμός για τα 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:56
Το επίκεντρο του σεισμού στην Εύβοια
|ΕΡΤ infographics

Προβληματισμός για τα 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:56

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, στις πρώτες δηλώσεις του για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.

Οπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ η περιοχή από την οποία προήλθε η δόνηση δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι πριν από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είχαν σημειωθεί και άλλες σεισμικές δονήσεις, εκτίμησε ότι «είναι καλό που έχει πλούσια σεισμική ακολουθία».

«Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, έχει αρκετούς μετασεισμούς, δεν είναι θέμα ανησυχίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στο protothema.gr, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας ισχυρότερης δόνησης στην περιοχή.

«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός γιατί δεν την ξέρουμε την περιοχή, δεν ήταν στο πλαίσιο που μας ανησυχούσε», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Δεν ξέραμε ότι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή αυτή», επανέλαβε, γι’ αυτό και «πρέπει να δούμε τα ρήγματα της περιοχής, δεν ξέραμε ότι υπάρχουν εκεί ρήγματα».

Σε ανάρτησή του, τέλος, λίγο μετά τα 4,7 Ρίχτερ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «η σεισμική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί με μικρότερα μεγέθη από αρκετές μέρες. Συνεπώς, επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις δονήσεις που έγιναν πριν από λίγη ώρα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στην περιοχή λόγω του σεισμού, ενώ για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου.

Κάτοικοι της Εύβοιας, μιλώντας στο Evima.gr, έκαναν λόγο για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή.

«Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Επεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Αναφορές υπάρχουν για ρωγμές σε κάποια παλιά –κυρίως– σπίτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...