428
Περισσότεροι από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια των ερευνών», διευκρινίζει η Europol στη σχετική ανακοίνωσή της | Γερμανικό Πρακτορείο

Ντουμπάι: «Μπλόκο» σε 30 τόνους κοκαΐνη – Στα «δίχτυα» της Europol «μεγάλα ψάρια» υπερκαρτέλ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:47
Περισσότεροι από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια των ερευνών», διευκρινίζει η Europol στη σχετική ανακοίνωσή της
|Γερμανικό Πρακτορείο

Ντουμπάι: «Μπλόκο» σε 30 τόνους κοκαΐνη – Στα «δίχτυα» της Europol «μεγάλα ψάρια» υπερκαρτέλ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:47

«Υπερκαρτέλ» κοκαΐνης εξάρθρωσε η Europol σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία, σε συντονισμένη επιχείρηση που οδήγησε στην κατάσχεση 30 τόνων κοκαΐνης και στη σύλληψη δεκάδων μελών και ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες διοχέτευαν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης μέσω των λιμανιών του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

«Οι συλληφθέντες είχαν τον έλεγχο τού ενός τρίτου της αγοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Europol (δείτε κάτω και το σχετικό βίντεο από την υπηρεσία).

Η επιχείρηση της Europol έφερε την ονομασία «Φως της Ερήμου» και ο σχεδιασμός της είχε διαρκέσει δύο χρόνια.

Οι συλλήψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στην περυσινή παγίδευση και αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών των δραστών. Η αστυνομία ανέλαβε πέρυσι, κατόπιν απόφασης της καναδικής Δικαιοσύνης, τον έλεγχο της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων SKY ECC, αποκτώντας καλή εικόνα των δραστηριοτήτων της διεθνούς συμμορίας.

«Οι βαρόνοι των ναρκωτικών, οι οποίοι θεωρούνται από τη Europol στόχοι μεγάλου ενδιαφέροντος, είχαν συμμαχήσει για να δημιουργήσουν αυτό που ήταν γνωστό ως ένα “σούπερ καρτέλ”, το οποίο ήλεγχε περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου της κοκαΐνης στην Ευρώπη», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Europol.

«Η κλίμακα εισαγωγών κοκαΐνης στην Ευρώπη που τελούσαν υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των υπόπτων, ήταν μαζική. Περισσότεροι από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια των ερευνών», διευκρινίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

 

Η αστυνομία του Ντουμπάι συνέλαβε δύο υπόπτους «μεγάλου ενδιαφέροντος», οι οποίοι συνδέονται με την Ολλανδία, δύο άλλους που συνδέονται με την Ισπανία και δύο που συνδέονται με τη Γαλλία.

«Ο ένας από τους ολλανδούς υπόπτους είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο ψάρι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της Europol που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Εκτός από τις έξι συλλήψεις στο Ντουμπάι, 13 άτομα συνελήφθησαν στην Ισπανία, έξι στη Γαλλία και δέκα στο Βέλγιο. Παράλληλα 14 άνθρωποι είχαν συλληφθεί το 2021 στην Ολλανδία.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, είχαν συλληφθεί το 2021 άλλα 14 άτομα.

Σύμφωνα με πηγές της ολλανδικής εισαγγελίας, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας 37χρονος Ολλανδο-μαροκινός, ο οποίος κατηγορείται ότι το 2020 και το 2021 εισήγαγε στην Ολλανδία χιλιάδες κιλά κοκαΐνης. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι ένας 40χρονος Ολλανδο-βόσνιος.

Αμφότεροι οι συλληφθέντες ανήκουν στη συμμορία του Ρεντουάν Ταγκί, επικεφαλής γιγάντιου δικτύου διακίνησης κοκαΐνης στο Αμστερνταμ. Ο Ταγκί συνελήφθη το 2019 στο Ντουμπάι και εκδόθηκε στην Ολλανδία, όπου παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία.

«Πρόκειται για σοβαρά κακουργήματα που συνδέονται με το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κυρίως από τη Νότια Αμερική μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ», τόνισε η ολλανδική εισαγγελία, γνωστοποιώντας ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την έκδοση των δύο υπόπτων που συνδέονται με την Ολλανδία και συνελήφθησαν στο Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...