291
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι χάρτες του στις δηλώσεις του την Τρίτη | ΥοuΤube

O Tσαβούσογλου «γκριζάρει» ελληνικά νησιά και απειλεί: θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 11:37
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι χάρτες του στις δηλώσεις του την Τρίτη
|ΥοuΤube

O Tσαβούσογλου «γκριζάρει» ελληνικά νησιά και απειλεί: θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 11:37

«Γκριζάροντας» μία σειρά από νησιά της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε την Τρίτη στους ανεδαφικούς και παράλογους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης τους και απείλησε ξανά ότι η Τουρκία «θα ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους».

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την απειλή από την Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους», επανέλαβε ο τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική του εμφάνιση, και κατά την προσφιλή «συνήθεια» των… γειτόνων παρουσίασε και χάρτες με γκριζαρισμένο όλο το ανατολικό Αιγαίο!

Οπως είπε, η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. Αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», επέμεινε.

Tα 14 νησιά των απειλών Τσαβούσογλου είναι η  Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, τα Ψαρά, η Σάμος, η Πάτμος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κως, η Τήλος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, η Ρόδος και \η Σύμη!

«Το διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» θέλησε να προσθέσει σε μία κατά το δοκούν τουρκική «μετάφραση-ερμηνεία» θεμελιωδών αρχών του διεθνούς Δικαίου.

Οσο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον που τόσο εκνεύρισε το καθεστώς Ερτογάν -και πυροδότησε το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδα και του ίδιου του Πρωθυπουργού από τον τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους-,  ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας νατοϊκής χώρας και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας».

«Εχουν μένος εναντίον μας», αναφώνησε με το βλέμμα και στο εσωτερικό ακροατήριο (ελέω εκλογών).

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο πόλωσης, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επισήμως ότι η Αγκυρα βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...