550
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο μέσον, παρακολουθεί τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | Nikos Libertas / SOOC

O Τσακαλώτος για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ: Οχι «συμμαχία», να μιλάει για Οικολογία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 19:16
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο μέσον, παρακολουθεί τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
|Nikos Libertas / SOOC

O Τσακαλώτος για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ: Οχι «συμμαχία», να μιλάει για Οικολογία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 19:16

Αισιόδοξος «γιατί συζητάμε και οργανωτικά θέματα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε τις εργασίες της το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Caravel» στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο προχώρησε και σε μια κίνηση που ενδεχομένως να δημιουργεί επιπλοκές, καθώς διατύπωσε ανοιχτά τις προτάσεις του για την ονοματοδοσία του κόμματος εν όψει συνεδρίου.

Στον βαθμό που αυτές διαφοροποιούνται από την πρόταση που έχει στο νου του ο Αλέξης Τσίπρας, θα υπάρξει σύγκρουση —για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το αποκλείσουμε αν αναλογιστούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην ΚΕ «πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε και αυτός πως το όνομα του κόμματος δεν είναι το μείζον. Σχολίασε, ωστόσο, ότι δεν του αρέσει ιδιαίτερα το «συμμαχία» και πως θα προτιμούσε να περιλαμβάνει τη λέξη «συσπείρωση» καθώς και αναφορά στο πράσινο της Οικολογίας. Πρόσθεσε ότι όμως είναι θέμα που θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και θεωρούμενος από κάποιους ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είπε για το κείμενο του απολογισμού ότι είναι εξαιρετικό και σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο παγκοσμίως.

Αναφορικά με τα οργανωτικά ζητήματα είπε ακόμη ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν λύσεις και να συνθέσουν».

«Κάποιος με ρώτησε αν φοβάμαι ότι θα χάσω την αριστερή μου ταυτότητα», είπε ακόμη για να σημειώσει: «Εγώ απάντησα πως ένας αριστερός πάντα φοβάται γιατί το σύστημα προσπαθεί να τον κάνει πιο δεξιό, αλλά δεν έχω φοβικά σύνδρομα».

Λάμπρου: Αλλαγή ονόματος από το συνέδριο

Η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κομματικές διαδικασίες είναι ο τρόπος για να μην υπάρχουν μέλη «δυο ταχυτήτων», για να μη διαχωριστούν τα μέλη σε ενεργά που συμμετέχουν σε διαδικασίες και μη ενεργά, που δεν συμμετέχουν, είπε ο Πάνος Λάμπρου (από την κίνηση των 53+) και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, χαρακτήρισε εξαιρετικό το κείμενο απολογισμού.

Ως προς το ζήτημα του τίτλου του κόμματος, υποστήριξε ότι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι όντως ισχυρό brand, όπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ότι η όποια απόφαση για αλλαγή του πρέπει να παρθεί στο συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πρέπει να υπάρξει κάποια προσθήκη, αυτή πρέπει να αντιπροσωπεύει όλον τον «πλούτο» των πολιτικών και κοινωνικών ταυτοτήτων προς τις οποίες απευθύνεται το κάλεσμα για ένταξη με τη Διακήρυξη.

Κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει η Διακήρυξη με βάση την οποία πορευόμαστε». Πρόσθεσε όμως, καθώς στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι ο στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, «κινήσεις, ομάδες που στέκονται εχθρικά απέναντι σε αυτόν τον στόχο και σε σειρά άλλα ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι δυνατό να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια ξεχωριστή κίνηση, ως μια ‘συνιστώσα‘».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...