404
Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet την Πέμπτη 2 Μαρτίου | YouTube / ΣΚΑΪ

Τραγωδία στα Τέμπη: «Perastika yitona» εύχεται η Hurriyet, βίντεο με το «Μοιρολόι» της Φαραντούρη από το CNN Turk

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 18:30
Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet την Πέμπτη 2 Μαρτίου
|YouTube / ΣΚΑΪ

Τραγωδία στα Τέμπη: «Perastika yitona» εύχεται η Hurriyet, βίντεο με το «Μοιρολόι» της Φαραντούρη από το CNN Turk

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 18:30

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Perastika Yitona» και εκτενή ρεπορτάζ για την τραγωδία στα Τέμπη κυκλοφόρησε την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Στην ψηφιακή έκδοση του σχετικού άρθρου –όπου απαντάται ο ίδιος τίτλος γραμμένος στα ελληνικά και στα αγγλικά– γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας, η οποία «συγκλονίστηκε από μια μεγάλη τραγωδία» την Τρίτη. Τα θύματα ανήλθαν στα 38, σημείωσε (απολογισμός που, δυστυχώς, αναθεωρήθηκε προς το πάνω αργότερα), ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

Θύμισε ότι 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας σε σιδηροδρομικό δυστύχημα το 1968 και 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα άλλο,  το 1972.

«Συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος των τρένων συνέρρευσαν στα νοσοκομεία Λάρισας και Θεσσαλονίκης. Τραγικές σκηνές σημειώθηκαν σε νοσοκομεία. Τα ελληνικά κανάλια ανέφεραν ότι τόσο ο τόπος του δυστυχήματος όσο και οι σκηνές στα νοσοκομεία θύμιζαν τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία», προσέθεσε η εφημερίδα.

Η Hurriyet αναφέρθηκε, φυσικά, στα συλληπητήρια μηνύματα Ερντογάν και Τσαβούσογλου προς τη χώρα μας.

Στο δικό της δημοσίευμα για την τραγωδία στα Τέμπη, η αγγλόφωνη Hurriyet Daily News αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή που έπληξε την Τουρκία, για να επισημάνει ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στις 6 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τους τεράστιους σεισμούς στις νότιες τουρκικές επαρχίες».

«Την περασμένη εβδομάδα», συμπλήρωσε, «ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Τουρκία σε ένδειξη συμπαράστασης μετά τους σεισμούς, παρά τον μακροχρόνιο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ».

H είδηση της τραγωδίας βρέθηκε στην πρώτη σελίδα και των εφημερίδων «Türkiye», «Sabah» και «Akşam», οι οποίες σε μεγάλο βαθμό κράτησαν ανάλογη στάση.

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet εστίασε στην παραίτηση Καραμανλή, προκειμένου να σχολιάσει ότι στην Τουρκία κανένας αώτερος αξιωματούχος δεν παραιτήθηκε, παρά τις χιλιάδες των νεκρών.

Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε ο ΣΚΑΪ:

Το τουρκικό δίκτυο CNN Turk εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα αναρτώντας στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα βίντεο με μουσική υπόκρουση το «Μοιρολόι» της Μαρίας Φαραντούρη, σε μουσική του γνωστού τούρκου μουσικοσυνθέτη Ζουλφί Λιβανελί και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, και το μήνυμα «Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας».

«Η γειτονική Ελλάδα αναρρώνει από το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της. Ευχόμαστε συλλυπητήρια για τους 46 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και δύναμη στους οικείους τους. Σε αυτή τη θλιβερή μέρα, στεκόμαστε δίπλα στον αδελφό λαό της Ελλάδας. Μοιραζόμαστε τον πόνο σας», ανέφερε η σχετική ανάρτηση του Μέσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...