1471
Γερανός σηκώνει τμήματα ενός βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Οι διασώστες εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο | REUTERS/Kostas Mantziaris

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, 56 έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2023, 23:00
Γερανός σηκώνει τμήματα ενός βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Οι διασώστες εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο
|REUTERS/Kostas Mantziaris

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, 56 έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2023, 23:00

Στους 57 ανήλθαν οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τρένου που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία αργά το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές το απόγευμα της Πέμπτης.

Μέχρι και τις 19:15, οπότε και πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ενημέρωση για την εθνική τραγωδία, στην Ελληνική Αστυνομία είχαν δηλωθεί επισήμως ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες.

«Τονίζεται το “μέχρι στιγμής”, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Αυτή την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57. Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο», προσέθεσε. Νωρίτερα την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 46 θύματα.

Σε νοσηλεία παρέμεναν 48 επιβάτες, οι έξι από αυτούς σε ΜΕΘ. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Σε σχέση με τον αριθμό των αγνοουμένων και τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν αμέσως μετά την ενημέρωση, αρμόδιες πηγές εξήγησαν στο Protagon ότι η διαφορά με τον αριθμό των θυμάτων «υπάρχει γιατί δεν αποκλείεται κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην είχε δηλωθεί στην αστυνομία από τους συγγενείς του».

Συνεπώς ο αθροιστικός υπολογισμός «57 νεκροί + 56 αγνοούμενοι» είναι λανθασμένος, τόνισαν.

Αναλυτικά, η διευκρίνιση που δόθηκε έχει ως εξής:

«Οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 57. Τόσοι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και τόσοι αναμένεται να ταυτοποιηθούν.

Οι αγνοούμενοι που είχαν δηλωθεί μετά το δυστύχημα στην Αστυνομία ήταν 56. Αυτοί συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

Δεν υπάρχουν 57 νεκροί + 56 αγνοούμενοι. Είχαν δηλωθεί αρχικά 56 αγνοούμενοι και έχουν βρεθεί 57 σοροί.

Η διαφορά στον αριθμό υπάρχει γιατί δεν αποκλείεται κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην είχε δηλωθεί στην αστυνομία από τους συγγενείς του.

Αγνοούμενος θα θεωρείται από εδώ και πέρα όποιος δεν ταυτοποιείται με σορό».

Η επώδυνη διαδικασία της ταυτοποίησης

Στη συνέχεια η κυρία Δημογλίδου αναφέρθηκε στη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, λέγοντας πως «όλες ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA».

«Αυτή την ώρα», προσέθεσε, «συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη».

Η συγκεκριμένη επώδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας κατά προτεραιότητα, διευκρίνισε.

Εκανε γνωστό ότι από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Υπογραμμίζεται ότι αν και η διαδικασία του DNA συνήθως διαρκεί πολλές ημέρες καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου σε αυτή την περίπτωση να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε πως «οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

»Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη, με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών».

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση των ερευνών την Παρασκευή

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος συνεχίζεται», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, κατά την ενημέρωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι-εστιατόριο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού».

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις παρέμεναν δύσκολες –«καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης»–, η εκτίμηση των Αρχών ήταν ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής «θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας».

Σε κάθε περίπτωση «η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή», ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Νέα παραγγελία Ντογιάκου

Νωρίτερα την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζήτησε τη σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, της τραγωδίας στα Τέμπη.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεσήμανε τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος σημείωσε στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε αναθέσει την εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης για το δυστύχημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ζητώντας, παράλληλα, την επίσπευση του έργου των εισαγγελικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την τραγωδία στα Τέμπη, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο. Ο συνήγορός του, Στέφανος Παντζαρτζίδης,  είπε πως ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι συντετριμμένος.

Διαβάστε επίσης: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα και για τον Προαστιακό

«Tα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι-εστιατόριο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού», ενημέρωσε ο κ. Βαθρακογιάννης  | InTimesNews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Ολα θα διερευνηθούν», διαμηνύει η κυβέρνηση

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας, η μέριμνά μας σταθερά βρίσκονται στους οικείους των θυμάτων και των αγνοουμένων και στους τραυματίες. Ολοι είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Δεκάδες ανθρώπινα δράματα, πόνος, αβάσταχτος πόνος, εικόνες που συνθλίβουν την καρδιά και την ψυχή όλων μας. Τα λόγια είναι ανεπαρκή, είναι φτωχά, είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που συνέβη και κυρίως αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα σε όσους βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας», τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων και ταυτόχρονα θέλουν να αποδώσουν τα εύσημα στους διασώστες, σε όλους τους ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη και ψυχικά επώδυνη αποστολή έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Για άλλη μια φορά επιτέλεσαν και επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην κήρυξη τριήμερου πένθους και επανέλαβε ότι η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη: «Η χώρα βρίσκεται από χθες και θα είναι έως αύριο σε τριήμερο πένθος, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και με αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ η κηδεία των θυμάτων θα γίνει δημοσία δαπάνη».

Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία και μετέβη στο σημείο όπου είδε από κοντά την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Λάρισας, όπου συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, με το ιατρικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την πορεία ταυτοποίησης των θυμάτων και αντιμετώπισης των περιστατικών.

«Σήμερα κιόλας θα συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμώνων η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αιτία που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία την οποία όλοι βιώνουμε, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Μεταφορών μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ολα θα διερευνηθούν και όλα θα τεθούν υπόψη των ελλήνων πολιτών, διαβεβαίωσε ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας.

Λίγο αργότερα –και πριν τις ανακοινώσεις από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα– ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν για την έλλειψη ενημέρωσης. «Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ακόμα δεν έχει υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων», ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

«Απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες Αρχές να δώσουν επιτέλους την πραγματική εικόνα για την έκταση της τραγωδίας. Ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους τους που θρηνούν, προϋποθέτει και το σεβασμό στην αλήθεια», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Νέα 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους την Παρασκευή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...