703
Οι έρευνες συνεχίζονται στο δεύτερο και τρίτο βαγόνι του τρένου | INTIMEnews

Εχασε σύζυγο και παιδί στα Τέμπη: «Να μου φέρουν τι; Στάχτες και αποκαΐδια;»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 09:53
Οι έρευνες συνεχίζονται στο δεύτερο και τρίτο βαγόνι του τρένου
|INTIMEnews

Εχασε σύζυγο και παιδί στα Τέμπη: «Να μου φέρουν τι; Στάχτες και αποκαΐδια;»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 09:53

Στον εισαγγελέα, αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, οδηγείται εντός της ημέρας ο 59χρονος σταθμάρχης που ομολόγησε την Τετάρτη το μοιραίο λάθος του, οδηγώντας την αμαξοστοιχία Inter City 62 στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή στην οποία κατέβαινε η εμπορευματική.

Ο σταθμάρχης Λάρισας αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες, καθώς και αυτή της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών -κακούργημα που επισύρει ποινή από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια, βάσει της πρόσφατης τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα ( άρθρο 291)

Κατά την απολογία του την Τετάρτη φέρεται να παραδέχθηκε ότι έβαλε την αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και ότι δεν αντιλήφθηκε το λάθος του παρά μόνο όταν έμαθε για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Από την Τετάρτη εν τω μεταξύ ο εποπτεύων των ερευνών, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, έχει δώσει εντολή και παρίστανται εισαγγελείς, τόσο στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης, όσο και στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, όπου συλλέγονται τα δεδομένα για να συνταχθεί έκθεση αυτοψίας του μοιραίου συμβάντος, γεγονός που διενεργείται ήδη από κλιμάκιο έμπειρων στελεχών της Τροχαίας Λάρισας.

Το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης. Αμέσως μετά θα παραδοθούν στις χαροκαμένες οικογένειες.

«Μόνο μία οικογένεια αναγνώρισε μέχρι στιγμής το νεκρό παιδί της. Σταματήσαμε με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ καθώς ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών που προβλέπει ταυτοποίηση σορών μέσω της μεθόδου DNA», δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή. Εκτίμησή της ήταν ότι στον τόπο τραγωδίας οι αγνοούμενοι είναι πάνω από δέκα.

«Ολα θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι η ταυτοποίηση να γίνει μέσω της μεθόδου DNA. Είναι θέμα πρωτοκόλλου χειρισμού μαζικών καταστροφών», τόνισε. «Το DNA, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Αστυνομία, θα τελειώσει μέχρι το μεσημέρι. Ετσι, η ιατροδικαστική υπηρεσία θα μπορέσει να εκδώσει πιστοποιητικά θανάτου και να αποδοθούν οι σοροί. Αυτό είναι το έργο της υπηρεσία μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε η κυρία Λεονταρή.

Μιλώντας στο Μega, μία γυναίκα που έχασε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον σύζυγό της και το πεντάχρονο παιδί τους, ξέσπασε περιγράφοντας όσα έζησε όταν κλήθηκε για τη διαδικασία της αναγνώρισης.

«Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων ”έφυγε” ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ηταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άνδρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι», είπε για να προσθέσει για τη δοκιμασία της αναγνώρισης:

«Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο) τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά».

Οσον αφορά τους τραυματίες που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, η κατάστασή τους είναι πλέον διαχειρίσιμη. σύμφωνα με τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΓΝ Λάρισας, Κώστα Μπαργιώτα,

Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών.

«Ολα τα τραύματα που εντοπίσαμε, ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων επιβατών του τρένου που εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο τρίτο βαγόνι, ενώ από το πρωί της Πέμπτης επιχειρούν και πάλι τα γερανοφόρα για να μετακινήσουν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας έτσι ώστε να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, διασώστες εξήγησαν ότι με την βοήθεια των γερανών θα γίνει προσπάθεια να κοπεί σε κομμάτια το βαγόνι για να έχουν καλύτερη πρόσβαση, εκτιμώντας ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμη θύματα.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν τρία ακόμη θύματα εντός του βαγονιού, αλλά είναι εκτίμηση αυτό», δήλωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και η επιχείρηση να μην ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιιός, μίλησε για νεκρούς επιβάτες που έχουν εντοπιστεί σε κακή κατάσταση στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας ΙC 62.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...