425
Η χειραψία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ | REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ – Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Η συνάντηση που όλοι περίμεναν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 08:42
Η χειραψία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ – Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Η συνάντηση που όλοι περίμεναν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 08:42

Ηταν η συνάντηση που όλοι περίμεναν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συγκέντρωσε εκατοντάδες δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με πάνω από 10 ηγέτες στο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη. Ομως η πλέον αναμενόμενη ήταν εκείνη με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το καλοκαίρι οι δύο ηγέτες προκαλεί πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον και ήταν η αφορμή για την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Στο κείμενο της συνομιλίας, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο Τραμπ φαίνεται να πιέζει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα κατά του γιου του Τζο Μπάιντεν, πολιτικού του αντιπάλου, για διαφθορά.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε μάλλον ανάλαφρο τόνο, με κωμικά στοιχεία. «Με έκανε πιο διάσημο απ’ ότι τον έκανα εγώ», σχολίασε ο Τραμπ για τον συνομιλητή του, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων.

«Είναι καλύτερο να συναντιόμαστε παρά να μιλάμε στο τηλέφωνο», απάντησε πειραχτικά ο Ζελένσκι, μιλώντας στα αγγλικά.

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιο δυναμικό», συνέχισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλες χώρες.

«Ναι, το ξέρω, από εκεί είμαι», απάντησε ο πρώην κωμικός ηθοποιός, που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο μόλις την περασμένη Πρωτοχονιά.

Ο Ζελένσκι πίεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ στο Κίεβο.

«Θα προσπαθήσω», απάντησε ο Τραμπ. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε την πίεση: «Ξεχάσατε να μου πείτε την ημερομηνία», του είπε.

Το ύφος άλλαξε όταν ο Ζελένσκι, που ήταν έφηβος όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 1991, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: «Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι βομβάρδισαν τους δύο ηγέτες με ερωτήσεις για το γνωστό σκάνδαλο.

Ασκησε ή όχι πιέσεις ο Τραμπ στον ομόλογό του για να ξεκινήσει έρευνα για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν;

Ο ουκρανός πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ηταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις», απάντησε.

«Με άλλα λόγια, καμία πίεση», είπε ο Τραμπ.

«Εχουμε κι εμείς προβλήματα διαφθοράς, αν δείτε τι συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον», συνέχισε, προσπαθώντας να αλλάξει την πορεία των ερωτήσεων.

Σε ερώτηση για την εμπλοκή του προσωπικού δικηγόρου του, Ρούντι Τζουλιάνι, στις συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Τραμπ έδωσε μία άσχετη απάντηση: «Ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν ένας θαυμάσιος δήμαρχος, χαίρει μεγάλου σεβασμού».

Τέλος, για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «έχει χάσει το μυαλό της, την καταβρόχθισε η ριζοσπαστική αριστερά» και πρόσθεσε: «Για μένα, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής», ό,τι και αν σημαίνει αυτό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...