821
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Ζελέζνι | Reuters/CreativeProtagon

Unclassified: Ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα τη συνομιλία του με τον ουκρανό πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:31
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Ζελέζνι
|Reuters/CreativeProtagon

Unclassified: Ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα τη συνομιλία του με τον ουκρανό πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:31

Τι είπαν τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι το περασμένο καλοκαίρι;

Ενας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος –από αυτούς που το αμερικανικό δικονομικό σύστημα χαρακτηρίζει ως whistleblowers– κατήγγειλε ότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε τον ουκρανό ομόλογό του να βρει στοιχεία που θα μπορούσαν να βλάψουν τον πρώην αντιπρόεδρο και επικρατέστερο να λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020 Τζο Μπάιντεν –μια καταγγελία που οδήγησε στην έναρξη διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ.

Το νέο επεισόδιο –προφανώς ως το επόμενο– εκτυλίχτηκε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) όταν ο Λευκός Οίκος αποχαρακτήρισε τα απόρρητα έγγραφα της καταγεγραμμένης συνομιλίας που είχε ο Τραμπ στις 25 Ιουλίου με τον Ζελένσκι.

«Οπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τραμπ, εδώ είναι η πλήρης και χωρίς διεγραμμένα στοιχεία συνομιλία από την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ουκρανό πρόεδρο», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αλλά η επίδειξη θάρρους από τον Τραμπ σταμάτησε εκεί. Σε πολλά σημεία της συνομιλίας όντως εμφανίζεται ο πρόεδρος να πιέζει τον συνομιλητή του να ερευνήσει για τα πεπραγμένα του υιού του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στην Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα ξεκινά με τον Τραμπ να συγχαίρει τον Ζελένσκι για τη νίκη του στις εκλογές, αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε μια συζήτηση στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει για να διεξαχθεί έρευνα με στόχο πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και να υιοθετεί μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, καθώς υπαινίσσεται ότι ο σέρβερ με τα περιβόητα ιδιωτικά emails της Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στην Ουκρανία.

Συχνά λέει στον Ζελένσκι ότι πρέπει να συνεργαστεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ή τον ιδιωτικό του δικηγόρο, τον (πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης) Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ως γνωστόν ο Τζουλιάνι είχε ασκήσει πιέσεις σε ουκρανούς αξιωματούχους για μια έρευνα στα πεπραγμένα των Μπάιντεν.

«Θα σας τηλεφωνήσει ο Τζουλιάνι. Θα ήθελα να σας τηλεφωνήσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης και να το δούμε εις βάθος όλο αυτό», λέει σε ένα σημείο ο Τραμπ, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Λέγονται πολλά για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύς κόσμος θέλει μάθει για αυτό. Ο,τιδήποτε μπορείτε να κάνετε με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα ήταν σημαντικό. Ο Μπάιντεν κυκλοφορούσε και κόμπαζε ότι σταμάτησε τη δίωξη, οπότε αν μπορείτε να το δείτε… Σε εμένα ακούγεται τρομακτικό όλο αυτό».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν ότι το κείμενο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν δείχνει τον Τραμπ να ζητά έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν με αντάλλαγμα βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ομως ο Τραμπ θυμίζει στον Ζελένσκι πόσο οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία και ο ουκρανός πρόεδρος του απαντά ότι εκτιμά τις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

Διαβάστε εδώ τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας ο Τραμπ λέει στον Ζελένσκι για τους σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, για τους οποίους υπάρχει η καταγγελία ότι είχε δεχθεί ψηφιακή παραβίαση από ρώσους χάκερ πριν από τις εκλογές του 2016.

«Τον σέρβερ, λένε, τον έχει η Ουκρανία. Θα ήθελα να σας τηλεφωνήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε εσάς ή τους συνεργάτες σας και θα ήθελα να το δούμε εις βάθος αυτό», εμφανίζεται να λέει πάλι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το κείμενο που αποχαρακτηρίστηκε είναι, κατά τη συνήθη πρακτική της αμερικανικής προεδρίας, ένα υπόμνημα (memorandum) της συνομιλίας και όχι η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας. Οπως μάλιστα σημειώνει η Washington Post το έγγραφο στηρίζεται στις σημειώσεις των αξιωματούχων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Situation Room του Λευκού Οίκου και στο πρωτόκολλο αποχαρακτηρισμού αναφέρεται ρητώς ότι μια σειρά από παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια των καταγεγραμμένων «από την κακή τηλεπικοινωνία μέχρι την προφορά των συνομιλητών».

Πελόζι: «Αποδεικνύεται το δίκιο μας»

Την απόφαση του προέδρου Τραμπ να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της συνδιάλεξής του με τον ουκρανό ομόλογό του σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, του Δημοκρατικού κόμματος. Η Πελόζι θεωρεί ότι η περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου.

«Το κείμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια συμπεριφορά που υπονομεύει την ακεραιότητα των εκλογών μας, την αξιοπρέπεια του αξιώματός του και την εθνική ασφάλειά μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πελόζι, την αγωνία της οποίας συμμερίζεται και ένας Ρεπουμπλικανός: ο Μιτ Ρόμνεϊ, που το 2012 ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Η αντίδρασή μου είναι ίδια με εκείνη των προηγούμενων ημερών: είναι βαθύτατα ανησυχητικό, και θα δούμε πού θα οδηγήσει» είπε στο CNN ο γερουσιαστής από τη Γιούτα.

«Ερευνα χωρίς τον υπουργό Δικαιοσύνης»

Σε μία άλλη εξέλιξη σχετιζόμενη με το ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες που σχετίζονται με την υπόθεση «Ουκρανία – Μπάιντεν».

«Ο πρόεδρος έσυρε τον υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτόν τον κυκεώνα. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι να αυτοεξαιρεθεί ο Μπαρ μέχρις ότου ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση» έγραψε ο Τζόραλτν Νάντλερ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...