418
Μια γυναίκα παρακολουθεί συγκέντρωση της Κλίντον στη Νεβάδα | REUTERS/David Becker

Τραμπ, Κλίντον και Σάντερς περιμένουν την «σούπερ Τρίτη»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2016, 09:48
Μια γυναίκα παρακολουθεί συγκέντρωση της Κλίντον στη Νεβάδα
|REUTERS/David Becker

Τραμπ, Κλίντον και Σάντερς περιμένουν την «σούπερ Τρίτη»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2016, 09:48

Οι προκριματικές του Σαββάτου στη Νότια Καρολίνα για τους Ρεπουμπλικάνους και στη Νεβάδα για τους Δημοκρατικούς, επιβεβαίωσαν την πρωτιά του Τραμπ και τον σκληρό αγώνα που δίνουν Κλίντον και Σάντερς, με τον δεύτερο να είναι βάσιμος αντίπαλος πλέον παρά αουτσάιντερ.

Πολλά όμως για την συνέχεια του αγώνα για το χρίσμα και στα δύο στρατόπεδα θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη Τρίτη, την 1η Μαρτίου, όταν 14 πολιτείες θα κληθούν να αποφασίσουν για τον υποψήφιο.

Στα τυπικά της αναμέτρησης, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μάλλον εύκολη και του έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσει την πρωτιά του. Απέσπασε 32% με τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ να είναι σχεδόν ισόπαλοι με 22% (για την ακρίβεια 22,5% για τον πρώτο και 22,3% για τον Κρουζ).

Ο Τραμπ είναι πρώτος στους εκλέκτορες (που κατά κανόνα πηγαίνουν αναλογικά στον νικητή κάθε αναμέτρησης), αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμα την πλήρη υποστήριξη του κόμματος. Είναι ένας υποψήφιος έξω από τα συνηθισμένα που αμφισβητεί τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του κόμματος – και αμφισβητείται από αυτήν σαν πρόσωπο που θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο, τόσο ώστε θα περίμενε κανένας να υπάρξει ως το τέλος μια προσπάθεια να επικρατήσει ο Ρούμπιο ή ο Κρουζ.

Διαφορετική η εικόνα για τους Δημοκρατικούς στη Νεβάδα όπου η Κλίντον κέρδισε με 52% έναντι 47% του Σάντερς. Μια ήττα για την πρώην υπουργό και γερουσιαστή θα έβαζε την εκστρατεία της σε κίνδυνο, παρά το ότι προηγείται στους εκλέκτορες έχει με το μέρος της σχεδόν 400 από τους σούπερ-εκλέκτορες του κόμματος.

Ωστόσο, επιτυχία για τον ανεξάρτητο γερουσιαστή από το Βερμόντ ήταν η πολύ καλή επίδοση στη Νεβάδα, μια πολιτεία που θεωρούνταν εύκολη για την Κλίντον. Διατηρεί την επιρροή του στους νεότερους ψηφοφόρους ενώ στη Νεβάδα τα πήγε καλύτερα από όσο θα αναμενόταν στους ισπανόφωνους, όχι όμως και στους αφροαμερικάνους.

Στις πολιτείες που ψηφίζουν την Τρίτη 1η Μαρτίου θα ξεκαθαρίσουν πολλά και για τα δύο κόμματα

Μετά τη νίκη Τραμπ, ο Τζεμπ Μπους, που απέσπασε μόλις 7,8% στη νότια Καρολίνα, αποφάσισε να αποχωρίσει από την αναμέτρηση. Ηταν μια σχεδόν αναμενόμενη απόφαση για ένα υποψήφιο που δεν κατάφερε να αποκτήσει ερείσματα στους οπαδούς του κόμματος. Ελάχιστα και μόλις τις τελευταίες εβδομάδες εκμεταλλεύτηκε το καλό για τους Ρεπουμπλικάνους όνομα του αδελφού του, προέδρου το 2000-2008.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού στον αγώνα και των δύο παρατάξεων είναι και το πιο καθοριστικό. Την Τρίτη 1η Μαρτίου 14 πολιτείες, σχεδόν οι ίδιες και για τα δύο κόμματα, ψηφίζουν όλες μαζί. Η σούπερ Τρίτη παραδοσιακά είναι σημείο καμπής για την προεκλογική εκστρατεία αφού το ζευγάρι της αναμέτρησης του Νοεμβρίου αρχίζει να διαφαίνεται πιο καθαρά, αν όχι και οριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...