734
Το δώρο του Τεντ Κρουζ στη γυναίκα του Χάιντι Κρουζ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αϊόβα, ένα στοργικό φιλί | Reuters

Θα έχουμε για πάντα την Αϊόβα, λένε Κρουζ και Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 09:35
Το δώρο του Τεντ Κρουζ στη γυναίκα του Χάιντι Κρουζ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αϊόβα, ένα στοργικό φιλί
|Reuters

Θα έχουμε για πάντα την Αϊόβα, λένε Κρουζ και Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 09:35

Στοιχειώδες, κύριε Τραμπ. Ποτέ μην θεωρείς έναν αγώνα κερδισμένο από πριν. Ή, όπως αρέσκονται να λένε οι Αμερικανοί, «τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να βγει να τραγουδήσει η χοντρή». Στην Αϊόβα βγήκε και ο σκοπός που τραγούδησε δεν ακούστηκε καλά στα αυτιά του δισεκατομμυριούχου υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Αϊόβα έδωσαν τη νίκη στον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σκορπώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του μεγάλου αντιπάλου του. Με το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Κρουζ έλαβε ποσοστό 28%, ο Τραμπ ακολούθησε με 24%, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος με ποσοστό 23% – κάτι που σημαίνει ότι εδραιώνει τη θέση του ως μια εναλλακτική λύση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Κρουζ, όπως μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, έμπλεος χαράς, τόνισε: «Ηταν μια νίκη για τους θαρραλέους συντηρητικούς στην Αϊόβα, αλλά και για ολόκληρο το έθνος. Ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές δεν θα επιλεγεί από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον».

2016-02-02T042840Z_243488680_TB3EC220CFHFN_RTRMADP_3_US-ELECTION-TRUMP
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετάει τους οπαδούς του, αλλά στο πρόσωπό του είναι εμφανή τα σημάδια της απογοήτευσης (Reuters)

Ο Τραμπ, για πρώτη φορά μετά από καιρό, εμφανίστηκε δημοσίως με κομμένα τα φτερά και πολύ μακριά από το υπεροπτικό ύφος που διατηρεί από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας: «Αναδειχθήκαμε δεύτεροι. Αισθάνομαι τιμή και πρέπει να συγχαρούμε τον Τεντ». Κι όμως, το είπε αυτό ο άνθρωπος που θεωρούσε ότι είναι… καταδικασμένος να νικήσει.

4766
Απαρηγόρητοι οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη

Οι αναλυτές στις ΗΠΑ εγγράφουν στα κατάστιχά τους τη χθεσινή εξέλιξη στην Αϊόβα και κρίνουν πως η νίκη του Κρουζ, σε συνδυασμό με τη δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, μπορούν να ανακόψουν το ευνοϊκό μομέντουμ που κατείχε μέχρι τώρα ο Τραμπ και να δώσουν άλλο τόνο στην αντιπαράθεση από εδώ και πέρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εξτρεμιστική ρητορική του Τραμπ, έχει εκτρέψει αρκετά το κόμμα από τις βασικές, μετριοπαθείς ρίζες του.

2016-02-02T051650Z_510310606_TB3EC220ENRL6_RTRMADP_3_USA-ELECTION-RUBIO
Ο Μάρκο Ρούμπιο έχει κάθε λόγο είναι ευχαριστημένος μετά τα χθεσινά αποτέλεσμα στην Αϊόβα (Reuters)

«Τα πράγματα τώρα γίνονται πιο δύσκολα για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλυτής Ρον Μποντζίν και σημειώνει ότι οι επόμενες εκλογικές μάχες θα επηρεαστούν άμεσα από τα αποτελέσματα στην Αϊόβα. «Ο Τεντ Κρουζ απέδειξε ότι μπορεί να επιστρέψει τα χτυπήματα του Τραμπ, καθώς έχει πολιτική στρατηγική, ενώ ασκεί επιρροή και είναι θετικά αναγνωρίσιμος στους ευαγγελικούς (σ.σ. πιστοί της Εκκλησίας της Πεντηκοστής) ψηφοφόρους», συμπλήρωσε ο Ρον Μποντζίν και δεν έχει άδικο, καθώς οι ευαγγελικοί Χριστιανοί ήταν εκείνοι που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Κρουζ.

https://www.youtube.com/watch?v=ZtETHOXvGvo

Από την μεριά του, ο Μάρκο Ρούμπιο, αναβαπτισμένος από τα αποτελέσματα, δήλωσε: «Μου είπαν ότι πρέπει να περιμένω τη σειρά μου, ότι ήταν αναγκαίο να περιμένω στη γραμμή. Αλλά, σήμερα, εδώ στην Αϊόβα, οι ψηφοφόροι αυτής της αξιοθαύμαστης πολιτείας, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Χάκαμπι είχε κερδίσει στην προκαταρτική εκλογική αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα στην Αϊόβα, το 2008.

2016-02-02T054525Z_794278664_TB3EC220FZFME_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON
Ο Μπιλ Κλίντον δείχνει το δρόμο της νίκης στην Χίλαρι (Reuters)

Στην όχθη των Δημοκρατικών, τα πράγματα είναι πλέον οριακά. Η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε με βραχεία κεφαλή έναντι του Μπέρνι Σάντερς που βλέπει το τελευταίο διάστημα να διαμορφώνεται ένα κλίμα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του από νέους ανθρώπους και εργαζόμενους της μεσαίας τάξης. Οπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο Σάντερς κατάφερε να εξασφαλίσει τον Ιανουάριο για την εκστρατεία του περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονταν από 770.000 χρηματοδότες, κυρίως χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων.

2016-02-02T051416Z_850127673_TB3EC220EJHKU_RTRMADP_3_USA-ELECTION-SANDERS
Ο Μπέρνι Σάντερς έχασε στην Αϊόβα, αλλά ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον (Reuters)

Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 97% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,6% του Σάντερς. Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Tώρα, οι δύο «μονομάχοι» έχουν μπροστά τους τη μάχη στο Νιου Χαμσάιρ, με την Κλίντον να έχει ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς πέρασε το σκόπελο της Αϊόβα και τον Σάντερς να πιστεύει εδραία ότι η εναλλακτική του πρόταση μπορεί να βρει ευήκοα ώτα.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...