566
Φωτογραφία από τη συνεδρίαση των υποεπιτροπών. Στο βήμα, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκική πρόκληση μέσα στη Βουλή των Ελλήνων: Μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ «θα έχουν συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 17:38
Φωτογραφία από τη συνεδρίαση των υποεπιτροπών. Στο βήμα, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκική πρόκληση μέσα στη Βουλή των Ελλήνων: Μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ «θα έχουν συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 17:38

Τα ενθαρρυντικά νέα από τις έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως ήταν επόμενο, θορύβησαν την Αγκυρα. Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς ήταν η τουρκική προκλητικότητα να ξεδιπλωθεί μέσα στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων.

Οσο για την αντίδραση – απάντηση της κυβέρνησης Τσίπρα, αυτή περιορίστηκε στην έκφραση της βούλησης της να υπάρξει διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία στη βάση του μοντέλου της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόκληση των Τούρκων ήρθε δια στόματος του βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν, ΑΚΡ, και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα Γερουσίας του κοινοβουλίου.

Ο τούρκος βουλευτής απείλησε ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, καθώς η πρόοδος που παρατηρείται εσχάτως με τις κοινές ανακοινώσεις Λευκωσίας – ΕxxonMobil, φαίνεται ότι ενοχλεί εντόνως την Αγκυρα.

«Στην Κύπρο», είπε, «υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή».

«Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες», απείλησε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες», σημείωσε επίσης στην παρέμβασή του μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο  Αχμέτ Γιλντίζ.

Απαντώντας,  ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Χρήστος Καραγιαννίδης, αρκέστηκε να πει ότι θα «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία», ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Δουζίνας, συμφώνησε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας «με σεβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικά για τις απειλές του τούρκου βουλευτή, ο κ. Δουζίνας θέλησε να επισημάνει ότι «πάνω από το 1/3 της επικράτειας (της Κύπρου) βρίσκεται υπο ξένη κατοχή. Η επίσημη θέση ως προς την Κύπρο είναι ότι όταν γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε σε κυρίαρχο ταμείο και μέρος αυτού θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».

Κλείνοντας τη συζήτηση και αναφερόμενος στην πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών με βάση το μοντέλο Πρεσπών, ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ, ανέφερε από την πλευρά του ότι «έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον τούρκο Πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...