857
| .

Σε πελάγη ευτυχίας Λευκωσία – ΕxxonMobil: 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το κοίτασμα «Γλαύκος»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2019 17:15

Σε πελάγη ευτυχίας Λευκωσία – ΕxxonMobil: 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το κοίτασμα «Γλαύκος»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2019 17:15

Ακρως ικανοποιητικά αξιολογούνται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της κοινοπραξίας Εxxon Mobil και Qatar Petroleum στο θελασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης  (ΑΟΖ).

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Τρίσταν Ασπρεϊ (φωτογραφία κάτω)  η ποσότητα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος», εκτιμάται στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες έρευνες για τον ακριβή υπολογισμό της ποσότητας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο.

Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύπριος υπουργός, κάτι που επανέλαβε και ο αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10

“Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα. Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται. Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες όπως η ποιότητα”, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες».

Το πλοίο Stena Icemax που πραγματοποίησε την γεώτρηση

«Είμαστε», είπε, «στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη» (εννοώντας την προοπτική νέων ανακαλύψεων τόσο στο οικόπεδο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ), ενώ κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται.

Η επίσημη ανακοίνωση της ExxonMobil

The well, located in Block 10, encountered a gas-bearing reservoir of approximately 436 feet (133 meters). The well was safely drilled to 13,780 feet (4,200 meters) depth in 6,769 feet (2,063 meters) of water.

Based on preliminary interpretation of the well data, the discovery could represent an in-place natural gas resource of approximately 5 trillion to 8 trillion cubic feet (142 billion to 227 billion cubic meters). Further analysis in the coming months will be required to better determine the resource potential.

“These are encouraging results in a frontier exploration area,” said Steve Greenlee, president of ExxonMobil Exploration Company. “The potential for this newly discovered resource to serve as an energy source for regional and global markets will be evaluated further.”

Glaucus-1 was the second of a two-well drilling program in Block 10. The first well, Delphyne-1, did not encounter commercial quantities of hydrocarbons.

Block 10 is 635,554 acres (2,572 square kilometers). ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited is operator and holds 60 percent interest in the block. Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. holds 40 percent interest.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε τέλος πως είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο, ότι πρόκεται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα του φυσικού αερίου.

Μανιάτης: Αδικαιολόγητη η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης

Στην Ελλάδα η πρώτη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις στη Λευκωσία, ήρθε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη.

Σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής Αργολίδας επικρίνει την κυβέρνηση Τσίπρα που -όπως υπογραμμίζει- αντί να προχωρήσει στη κύρωση των έτοιμων συμβάσεων και σε νέες προκηρύξεις οικοπέδων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, παρουσιάζει σημαντική ολιγωρία και καθυστερήσεις.

«Ποσότητα 5-8 δις κυβ. μέτρα ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil. Μπράβο στην Κύπρο για την ανακάλυψη του μεγαλύτερου από τα 3 κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «καταπληκτικό» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και για άλλα κοιτάσματα στο οικόπεδο 10», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ενέργειας και σημειώνει πως «η ExxonMobil είναι ο ίδιος κολοσσός που εδώ και 2 χρόνια, έχει ζητήσει μαζί με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ τα 2 θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, σε περιοχή που είχαμε προκηρύξει από το 2014».

«Η αδιάφορη και ανίκανη κυβέρνηση του Α. Τσίπρα», όμως, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «τους έχει ακόμα στο περίμενε, χωρίς να έχει φέρει καμία σύμβαση για κύρωση στη Βουλή και γι’ αυτό έχουν εκφράσει πολλές φορές δημόσια, τη δυσαρέσκειά τους. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κομματικών στελεχών του κι επαγγελματιών διαφωνούντων σε περιοχές που είχαμε αναθέσει από το 2014».

«Τη στιγμή που η Κύπρος ανακαλύπτει θησαυρούς υδρογονανθράκων που εξασφαλίζουν το οικονομικό της μέλλον, ο Α. Τσίπρας και οι υπουργοί του αντί να προχωρήσουν σε κυρώσεις έτοιμων συμβάσεων και νέες προκηρύξεις οικοπέδων, καθυστερούν τραγικά κι ασχολούνται με τις δήθεν γέφυρες προς κεντροαριστερά, από ανυπόληπτους πολιτικούς γυρολόγους.

Φτάνει πια. Ντροπή! Υπονομεύετε το μέλλον της χώρας. Παραιτηθείτε», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μανιάτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...