618
Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Τρίσταν Ασπρεϊ (στο μέσο) με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη (αριστερά) στις ανακοινώσεις της Πέμπτης | ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο για άλλα 20 χρόνια η ExxonMobil

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 08:09
Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Τρίσταν Ασπρεϊ (στο μέσο) με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη (αριστερά) στις ανακοινώσεις της Πέμπτης
|ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο για άλλα 20 χρόνια η ExxonMobil

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 08:09

Ηρθε για να μείνει στην Κύπρο ο αμερικανικό κολοσσός ExxonMobil, καθώς η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλάζει τα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», βάσει των πρώτων εκτιμήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum το περιεχόμενου του «Γλαύκου» είναι αξίας 30 δισ. δολ. έως και 40 δισ. δολ. και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια.

Ενδεικτική του μεγέθους του είναι η εκτίμηση ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, για τα επόμενα 200 χρόνια.

 Ο «Γλαύκος» είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία

Το σίγουρο είναι, πως η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο». Eντός 120 ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση σε τρίτο στόχο, με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020.

Οπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο αντιπρόεδρός της, Τρίσταν Ασπρεϊ (φωτογραφία κάτω), η ExxonMobil  ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Φιλελεύθερος» είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι οι Αμερικανοί αγόρασαν ήδη, έναντι σημαντικού αντιτίμου, όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο τεμάχιο 12 που πλην της «Αφροδίτης» έχει επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ο αμερικανικός κολοσσός ρίχνει τα βλέμματά του και στο τεμάχιο 11.

«Το κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελος Συρίγος, εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για το μέγεθος του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 10.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μεγαλύτερο κοίτασμα, μεγέθους Ζορ (Αίγυπτος) ή Λεβιάθαν (Ισραήλ), παρ΄όλα αυτά, σημείωσε, το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των πλούσιων κοιτασμάτων που διαθέτει η περιοχή και το σίγουρο είναι πως θα υπάρξει συνέχεια.

Ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ούτε για την δημιουργία εργοστασίου υγροποιήσεως φυσικού αερίου.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, λόγω του μεγέθους του κοιτάσματος, «είναι σχετικά απίθανο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια διεκδικήσεων της».

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι εκείνη είναι το κράτος με το οποίο οφείλουν να συζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτίμηση του μάλιστα ήταν πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή καθώς επίσης και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα τεμάχια 4 και 5 για τα οποία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμία εταιρεία μέχρι σήμερα.

Ενα ακόμη ενδεχόμενο είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει θέμα σε όσα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχουν ακόμη δοθεί προς εκμετάλλευση. Γι΄αυτό και αναφέρθηκε ειδικά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εφάπτεται στο οικόπεδο 6 και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ENI και της Total. Όπως είπε, νοτίως του τεμαχίου 6 έχει βρεθεί το κοίτασμα Καλυψώ, το οποίο εκτείνεται και στο οικόπεδο 7, για το οποίο η Κύπρος έχει κινήσει διαδικασίες απόδοσής του, με επικρατέστερο πλειοδότη την κοινοπραξία ENI – Total.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...