441
Πλοίο του ελληνικού Λιμενικού παρακολουθεί ΝΑΤΟϊκά πολεμικά (στο βάθος-φωτογραφία αρχείου) | MilosBicanski/Getty-ImagesNews/Ideal Images

Τουρκικά τσαλίμια με τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 23:38
Πλοίο του ελληνικού Λιμενικού παρακολουθεί ΝΑΤΟϊκά πολεμικά (στο βάθος-φωτογραφία αρχείου)
|MilosBicanski/Getty-ImagesNews/Ideal Images

Τουρκικά τσαλίμια με τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 23:38

Στον αέρα τινάζει η Αγκυρα την όποια συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού στο Αιγαίο, βάζοντας προσκόμματα με την αρχή ουσιαστικά της επιχείρησης, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση επέδειξε προκλητική συμπεριφορά καθώς δεν επιτρέπει την προσγείωση του ελικοπτέρου της γερμανίδας υπουργού Αμυνας στη Μυτιλήνη, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη, ενώ είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση σε αίτημα του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες , ανάλογο επεισόδιο καταγράφηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν το αεροσκάφος του έλληνα πρωθυπουργού θέλησε να ανεφοδιαστεί στο νησί της Ρόδου, με την Άγκυρα να αντιδρά. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διαφοροποιώντας ολοκληρωτικά το πρόγραμμά πτήσης του.

Σε μία άλλη σημαντική όσο και ενδεικτική για τις διαθέσεις της Τουρκίας εξέλιξη, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών αλλά και τις προσφυγικές ροές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν REUTERS/Michael Dalder
Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν REUTERS/Michael Dalder

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο διπλωμάτη.

«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι στο θέμα αυτό», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές αρχές φέρονται να ζήτησαν από τον γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να μεταβεί στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη του. Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων, συμπλήρωσε ο διπλωμάτης.

Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...