596
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων σε πρόσφατη συνάντησή τους. Τώρα θα αποφασίσουν πότε θα έρθουν οι Θεσμοί στην Αθήνα | ΙnTime News

Η Αθήνα περιμένει, το Κουαρτέτο δεν έρχεται

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 08:00
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων σε πρόσφατη συνάντησή τους. Τώρα θα αποφασίσουν πότε θα έρθουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
|ΙnTime News

Η Αθήνα περιμένει, το Κουαρτέτο δεν έρχεται

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 08:00

Περιμένοντας τo Κουαρτέτο. Μάλλον περιμένοντας για αρκετό διάστημα το Κουαρτέτο καθώς αυτή την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να έρθει ο… Γκοντό του Σάμουελ Μπέκετ παρά οι εκπρόσωποι των Θεσμών για να κλείσει – αν είναι να κλείσει – η αξιολόγηση.

Αυτό που παράτεινε την αγωνία ήταν το EuroWorking Group της Δευτέρας και τα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το αποτέλεσμα που εξήχθη από τη χθεσινή συνάντηση των στελεχών ήταν ότι η έλευση των Τροϊκανών δεν αναμένεται να πραγματοποηθεί στο προσεχές μέλλον.

Οπως μεταφέρει η Καθημερινή, ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις παραδέχθηκε ιδιωτικώς: «Είναι πολύ δύσκολο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν έρθει (οι θεσμοί)στην Αθήνα».  Προφανώς οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν γεφυρωθεί με αποτέλεσμα το πότε θα έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα θα κληθεί να το αποφασίσει το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Εντονο κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ήταν πολύ έντονο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε έντονη αντιπαράθεση με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να τηρεί τη σκληρή γραμμή για το ελληνικό πρόγραμμα. Την κριτική του κ. Χουλιαράκη δεν απέφυγε και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Στη συνεδρίαση του EWG ήταν προγραμματισμένο να παρέμβει τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Την ίδια ώρα, στενό πρέσινγκ ασκεί το Ταμείο, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό θα απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής και της Κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

Το παρασκήνιο στη Σαγκάη

Παρόλο που ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν έχει αποφασιστεί, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο με συναντήσεις στη Σαγκάη, όπου εξελισσόταν το G20, αλλά και στη Φρανκφούρτη. Τρεις αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην Καθημερινή ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βρέθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών στη Φρανκφούρτη, σε μία προσπάθεια να λυθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες παραμένουν αγεφύρωτες και δεν επιτρέπουν την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα. Από την πλευρά του ΔΝΤ στη Φρανκφούρτη βρισκόταν η επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλέσκου, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνάντηση των επικεφαλής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, «δεν πήγε πολύ καλά», παρόλο που μπορεί να επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος. Οι δύο βασικοί θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφωνούν κυρίως στην πρόβλεψη του δημοσιονομικού κενού για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2018.

Ανάλογη προσπάθεια, όπως προαναφέρθηκε, έγινε και σε υψηλότερο επίπεδο συναντήσεων τις προηγούμενες μέρες στη Σαγκάη, όπου βρέθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Oικονομικών των G20. Εκεί έγιναν άτυπες συναντήσεις μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και του Μάριο Ντράγκι. Ο λόγος των συναντήσεων ήταν να ασκηθεί πίεση στο ΔΝΤ να επισπεύσει την άφιξή του στην Αθήνα, αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η προσφυγική κρίση διαρκώς οξύνεται.

Τα δύο μέτωπα

Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να έχουν δύο μέτωπα ανοιχτά, οικονομικό και προσφυγικό, σε μία χώρα, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Από την άλλη το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει υπ’ όψιν του παράγοντες πολιτικούς, όπως η προσφυγική κρίση, στη διευκόλυνση μιας αξιολόγησης, καθώς είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση είναι ένα ποσοστό του Διοικητικού του Συμβουλίου, και όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν γίνει πολλές εξυπηρετήσεις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...