893
| intimenews

«Πάνω από τις δυνάμεις μας το Προσφυγικό»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 02:18

«Πάνω από τις δυνάμεις μας το Προσφυγικό»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 02:18

«Το Προσφυγικό υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας που ήταν ανέτοιμη για να υποστηρίξει τόσο μεγάλες ροές» είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ, για πρώτη φορά, χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις δραματικές μέρες του δημοψηφίσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που υιοθέτησε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως στο τέλος έφερε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει τη θητεία της.

«Η κυβέρνηση μου δεν εκβιάζεται» είπε αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, ωστόσο δεν απάντησε για ποιο λόγο έκανε μυστικές συναντήσεις μαζί του.

Προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις που αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση του για την προσέλκυση κύματος προσφύγων και μεταναστών. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι η γεωγραφική θέση της χώρας που ευνοεί τις μεγάλες ροές και όχι οι δηλώσεις στελεχών που, απλώς, έθεσαν αυτονόητα θέματα πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσης. Μάλιστα υπαινίχθηκε ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων το Λιμενικό είχε «ατυχήματα» που οδήγησαν σε πνιγμούς στο Αιγαίο, κάτι που δεν επαναλαμβάνεται επί των ημερών του.

«Εξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής. Κατά τον κ. Τσίπρα κλειδί στις εξελίξεις θα αποτελέσει η στάση της Τουρκίας. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε, επισημαίνοντας και τις δυσλειτουργίες στην Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η προσφυγική κρίση θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια («ένας, δύο, άντε τρεις μήνες») με σχετική επίδραση στον τουρισμό αν και είναι βέβαιος ότι και φέτος η χώρα θα κάνει ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την απαγόρευση της δημοσιογραφικής πρόσβασης στα hot spots. Υπέδειξε δε και στους δημοσιογράφους να μην καταστροφολογούν… Εκτίμησε ότι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα μείνουν περί τις 50.000 άνθρωποι, θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου για 20.000, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει πόσοι είναι οι παράτυποι μετανάστες.

590_fe20ab0e858e4e4e1e2f68dbd8f1f89d

Οικονομία

«Το Πάσχα θα έρθει με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» προέβλεψε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και υποστήριξε ότι υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των θεσμών που, όπως πιστεύει, θα επιστρέψουν ως τις 10 Μαρτίου. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ή να τεθεί από την Ευρώπη πιεστικά ένα νέο πλαίσιο που θα διέπει τη σχέση των ευρωπαϊκών θεσμών με το Ταμείο. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, άφησε, τελικά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση συντάξεων. «Η πρόταση μας για το ασφαλιστικό είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις, όμως βασική μας έγνοια είναι να μην γίνουν περικοπές στις μικρές συντάξεις.» Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Επίσης επανέλαβε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων.

«Εφαρμόζουμε τη συμφωνία κατά γράμμα» είπε και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα βελτίωσε το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. «Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να διαπραγματεύτηκε όσο εγώ. Εκανα πίσω όταν είδα ότι παίζεται η τύχη της χώρας και μάθαινα ότι κάποιοι ετοίμαζαν εισβολή στο Μαξίμου…» Ερωτηθείς σχετικά από τον δημοσιογράφο, αναφέρθηκε στον… Θάνο Τζήμερο!

Παράλληλα πάντως, σε μια πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας προέβη σε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη για τα γεγονότα των ημερών του δημοψηφίσματος και παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για μία λάθος επιλογή προσώπου. «Να τελειώνει η πλάκα με το δημοψήφισμα. Οταν εγώ ήμουν με την πλάτη στον τοίχο και κάποιοι ακόνιζαν τα μαχαίρια για ειδικά δικαστήρια, εγώ έβγαινα και έλεγα την αλήθεια».

Οικουμενική κυβέρνηση;

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνεννόηση στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί να επέλθει με συμψηφισμούς και ομερτά σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Και αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι η δική του κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Χαρακτήρισε δε τους ΑΝΕΛ «κεντροδεξιό κόμμα», με το οποίο τον ενώνει η κοινή βούληση κατά της διαφθοράς. Αποκάλυψε ότι η συνταγματική αποτροπή των πρόωρων εκλογών είναι ένα σημείο στο οποίο συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο, όμως, κατηγόρησε για μη συνεργασία στη «μάχη κατά της διαπλοκής» με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του έχει ως σκοπό να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, αρνούμενος ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει η αγορά. Παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο καναλιών θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και κάλεσε τους επιχειρηματίες να επιδείξουν θετική διάθεση στην απασχόληση προσωπικού. Αντίστοιχα και για το internet είπε ότι πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες.

Οι συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε ουσιαστικά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για τον αριθμό των συναντήσεων του με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. «Μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά δεν θα πουλήσω τη ψυχή μου σε αυτόν. Δεν θα κριθώ από αυτούς που συναντώ, αλλά από αυτά που πράττω. Αν έχει στοιχεία ο κ. Ψυχάρης ας τα δώσει στον εισαγγελέα, τον οποίο θα βλέπει συχνά…»

Η απάντηση του Βήματος

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην ιστοσελίδα του Βήματος δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Τσίπρας», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως  κατά καιρούς οι κυβερνώντες προέβαλαν άπειρα «αιτήματα». Το άρθρο, που καταλήγει μονολεκτικά με ένα «Οψόμεθα» σημειώνει επίσης «Καημός τους ήταν να ελέγξουν την ενημέρωση, να δημιουργήσουν βάσεις προπαγάνδας παντού και να επιτύχουν την άλωση των μέσων ενημέρωσης εκ των έσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...