269
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Αγκυρα τιμωρεί με διάταγμα τη… μοιχεία και τους «ακόλαστους»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 18:39
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Αγκυρα τιμωρεί με διάταγμα τη… μοιχεία και τους «ακόλαστους»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 18:39

Τώρα πια στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι συνδέονται –ή θα μπορούσαν να συνδέονται- με τον τούρκο αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουνίου. Τώρα πρέπει να προσέχουν και όσοι είναι παντρεμένοι με κάποιον «ανήθικο» -όπου ανήθικος ορίζεται ως αυτός που διατηρεί εξωσυζυγική σχέση ή διάγει έκλυτο βίο.

Υπάρχει ένα νέο προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ποινές για τους «ακόλαστους» και βασικά τιμωρεί όσους συνδέονται με «ακόλαστους». Ευτυχώς, για την ώρα, το διάταγμα αφορά αποκλειστικά μέλη των σωμάτων ασφαλείας, δηλαδή αστυνομικούς, λιμενικούς, στρατιωτικούς κ.λπ.

Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης τη Δευτέρα ουσιαστικά απαγορεύει σε μέλη της ασφάλειας να παντρεύονται -εν γνώσει τους- έναν άνθρωπο που είναι «ανήθικος» ή να παραμένουν σε έναν γάμο με έναν άνθρωπο που είναι «ανήθικος» ή ακόμη και να ζουν με έναν άνθρωπο που είναι «ανήθικος».

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι αρνούνται να πάρουν διαζύγιο ή να χωρίσουν τον «πρόστυχο» σύντροφό τους θα κινδυνεύουν με πειθαρχικό έλεγχο και με αποπομπή από τα καθήκοντά τους για μέχρι και 24 μήνες!

Το διάταγμα προβλέπει επίσης αυστηρότερους κανόνες για όσους εμπλέκονται σε «κακές» συνήθειες όπως ο τζόγος, για όσους κάνουν υπερβολικές δαπάνες ή ακόμα και για την εμφάνισή τους σε μέρη που μπορεί να καταστρέψουν την υπόληψή τους, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

Εκτός από «κερατάδες» η τουρκική κυβέρνηση στοχοποιεί και τους πληροφοριοδότες, δηλαδή όσους διαρρέουν πληροφορίες που εκθέτουν δημόσιες υπηρεσίες όπου εργάζονται θέτοντας σε κίνδυνο την τιμή και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος.

Τα μεσαιωνικής εποχής διατάγματα γίνονται αποδεκτά στη χώρα η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο Ιούλιο. Με άλλα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News