571
Ο 29χρονος δράστης Αμπντουλάχ Αλ Χαμάμι σε φωτογραφία που επιδεικνύει ο πατέρας του | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Υπό κράτηση και επίσημα ο δράστης της επίθεσης στον Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 18:11
Ο 29χρονος δράστης Αμπντουλάχ Αλ Χαμάμι σε φωτογραφία που επιδεικνύει ο πατέρας του
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Υπό κράτηση και επίσημα ο δράστης της επίθεσης στον Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 18:11

Τρομοκράτης; Ή θύμα της τρομοϋστερίας που κυριαρχεί στη Γαλλία μετά τα χτυπήματα στο Μπατακλάν και στη Νίκαια; Το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Λούβρο είναι ένα μυστήριο. Οι γαλλικές Αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν το παρελθόν και τις πιθανές διασυνδέσεις του άνδρα από την Αίγυπτο, ο οποίος την Παρασκευή εισέβαλε με μαχαίρι στο Μουσείο του Λούβρου, προτού πέσει τραυματισμένος από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να απαντήσει στους ανακριτές. O εικονιζόμενος 29χρονος Αμπντουλάχ Αλ Χαμάμι κρίθηκε από τις Αρχές ότι μπορεί να υποβληθεί σε ανάκριση, καθώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε, οπότε τέθηκε και επίσημα υπό κράτηση σε νοσοκομείο. «Η πρώτη ανάκριση έγινε σήμερα το πρωί αλλά αποδείχτηκε σύντομη. Για την ώρα αρνείται να μιλήσει στους ανακριτές», δήλωσε πηγή από το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

«Η ζωή του δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου, ενώ το μουσείο άνοιξε εκ νέου το Σάββατο τις πύλες του για το κοινό.

Ο Monde αναφέρει ότι είχε φθάσει πριν από μια εβδομάδα στη Γαλλία με τουριστική βίζα από το Ντουμπάι. Κάποια στιγμή, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, αγόρασε με μετρητά (γύρω στα 700 ευρώ) δύο ματσέτες από οπλοπωλείο στην περιοχή της Βαστίλης, όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν είχε δράσει μόνος ή αν είχε ενεργήσει κάτω από τις οδηγίες τρίτων, αναφέρουν οι γαλλικές αρχές.

Πάνω του δεν είχε έγγραφα που να δείχνουν την ταυτότητά του. Είχε όμως μαζί του ένα σάκο μέσα στον οποίο βρέθηκαν σπρέι με μπογιά, όχι όμως εκρηκτικά.

Οπως προσθέτει ο Monde λίγο πριν από την επίθεση φαίνεται να έγραψε ένα tweet στα αραβικά που μοιάζει να την προαναγγέλλει: «Κανένας συμβιβασμός. Δεν υπάρχει επιστροφή». Εγραψε ακόμη και ένα μπερδεμένο, ακατανόητο μήνυμα στα αγγλικά που λέει: «Δεν είσαι πια ο Ντόναλντ Τραμπ, από εδώ και πέρα σε λένε επίσημα Ντόναλντ Ντακ!».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Χαμάμι επιτέθηκε γύρω στις 10.50 π.μ. της Παρασκευής σε τέσσερις στρατιώτες στην είσοδο της πολυσύχναστης γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου. Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι με νεκροκεφαλή και οπλισμένος με μια ματσέτα σε κάθε χέρι, με τα μπράτσα υψωμένα και διπλωμένα πίσω από το κεφάλι, όρμησε πάνω τους φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» – «ο Αλλάχ είναι μεγάλος!» Τότε, χτύπησε στο κεφάλι έναν πρώτο στρατιωτικό, που τραυματίστηκε ελαφρά.

Αφού επιχείρησε αρχικά να τον απωθήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ένας δεύτερος στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις φορές και τον τραυμάτισε «πολύ σοβαρά» στην κοιλιά. Η Γαλλία από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ενώ το περιστατικό καταδίκασε και η Αίγυπτος, μιλώντας και αυτή για περιστατικό τρομοκρατίας.

Και εκεί περιπλέκονται τα πράγματα.

Η κραυγή αγωνίας του πατέρα

«Ο γιος μου δεν είναι τρομοκράτης και δεν πρόσκειται πολιτικά κάπου», δήλωσε το Σάββατο, ο πατέρας του, Ρέντα αλ Χαμάμι στην αιγυπτιακή εφημερίδα al-Masry al-Youm.

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο γιος του πήγε στο Ντουμπάι πριν από δύο χρόνια για να εργαστεί ως εμπορικός διευθυντής σε εταιρεία ενώ τον χαρακτηρίζει ως «ένα απλό παιδί» και λέει ότι δεν είναι ριζοσπαστικοποιημένος και ότι είχε μεταβεί στη Γαλλία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μια υπόθεση της δουλειάς και επρόκειτο να επιστρέψει το Σάββατο.

Ο πρώην στρατηγός της αστυνομίας υποστηρίζει ότι ο γιος του πήγε στο Λούβρο όπου έβγαλε με το κινητό του selfies πριν από την επίθεση. Η Al-Masry al-Youm ανέβασε φωτογραφίες στην ηλεκτρονική της έκδοση που δείχνουν τον Αμπντάλα να στέκεται έξω από το μουσείο.

Ο πατέρας του υπόπτου έκανε έκκληση προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει τον γιο του. Το Κάιρο καταδίκασε γενικώς την επίθεση, χωρίς να αναφερθεί στον δράστη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...