757
O Τραμπ στο Air Force One. Είναι έξαλλος με το αντάρτικο των ομοσπονδιακών δικαστών | REUTERS/Carlos Barria

O Tραμπ σε ανοιχτό πόλεμο με τη Δικαιοσύνη για τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 16:53
O Τραμπ στο Air Force One. Είναι έξαλλος με το αντάρτικο των ομοσπονδιακών δικαστών
|REUTERS/Carlos Barria

O Tραμπ σε ανοιχτό πόλεμο με τη Δικαιοσύνη για τους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 16:53

Στα δικαστήρια -και κατά ένα μέρος στους δρόμους, που γεμίζουν από διαμαρτυρόμενους αμερικανούς πολίτες – θα κριθεί το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανώτερο δικαστήριο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον αποφάσισε το πάγωμα των διατάξεων, με ισχύ σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Σιάτλ αποφάσισε την Παρασκευή την προσωρινή, πανεθνική αναστολή ισχύος του διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε κατοίκους από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Η απάντηση του Λευκού οίκου ήλθε άμεσα με ανακοίνωση, στην οποία δήθεν υπερασπιζόταν το μέτρο και υπογράμμιζε ότι έχει σκοπό την προστασία των πολιτών αλλά έφτανε στο σημείο να χαρακτηρίσει την απόφαση του αξιότιμου δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ως «σκανδαλώδη». Προς στιγμή -γιατί αργότερα σε διορθωμένη δήλωση απέσυρε τον χαρακτηρισμό- μιλούσε απλώς για μια «εξωφρενική» απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σιάτλ.

Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί για έναν από τους πυλώνες της αμερικανικής δημοκρατίας από τον πρόεδρο της χώρας, δεν έχουν καταγραφεί δημοσίως. Διότι ο Τραμπ δεν είναι και ένας άνθρωπος που τα κρατάει μέσα του – υπάρχει γι’ αυτόν η δημόσια σφαίρα των social media.

Ετσι, νωρίς το Σάββατο και όπως πάντα μέσα από το Twitter και με το συνηθισμένο ύφος του, ο Τραμπ απασφάλισε: Ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι «μεγάλο πρόβλημα» όταν μια χώρα δεν μπορεί να έχει λόγο για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να περάσει τα σύνορά της.

Υποστήριξε ότι «συγκεκριμένες μεσανατολικές χώρες» είναι υπέρ της απαγόρευσης, γιατί ξέρουν ότι αν μπουν κάποια άτομα θα φέρουν «θάνατο και καταστροφή» και κατέληξε με μια σφοδρή επίθεση στον δικαστή Τζειμς Ρόμπαρτ. Του καταλόγισε ότι στερεί από τη χώρα την δυνατότητα εφαρμογής του νόμου και μίλησε για «δήθεν δικαστή» και μια «γελοία ετυμηγορία που θα ανατραπεί!»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα ασκήσει πάντως έφεση σε αυτήν την απόφαση, με την οποία θα μπορούσε να επαναφέρει -και πάλι προσωρινά- το μέτρο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στα αεροδρόμια και άλλες πύλες εισόδου στη χώρα.

Το αν θα συμμορφωθούν οι υπάλληλοι με την απόφαση του δικαστή ή αργότερα με την επαναφορά των μέτρων, αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες. Τυπικά οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν «ενημερωμένες για την απόφαση» και εξετάζουν τρόπους υλοποίησης.

Πάντως, όσο η υπόθεση είναι στα δικαστήρια και εκκρεμεί μια οριστική απόφαση, οι αεροπορικές εταιρείες και ειδικά αυτές από τις χώρες που πλήττονται, δηλώνουν ότι θα αποδέχονται όλες τους επιβάτες με νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διακυβέρνηση Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει ένα διογκούμενο κύμα νομικής αμφισβήτησης του διατάγματος, πέρα φυσικά από αυτή που βλέπει και στα αεροδρόμια και στην κοινή γνώμη, αλλά και από εταιρείες και άλλους φορείς που έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τα νέα μέτρα. Επισήμαναν ακόμη σε όλους τους τόνους ότι τα νέα μέτρα είναι αντίθετα με τη λογική πάνω στην οποία είναι οικονομημένες οι ΗΠΑ, ενώ υπογράμμιζαν το πόσο θα βλάψει τη χώρα, την παιδεία, την έρευνα και τις επιχειρήσεις της η απαγόρευση εισόδου των ανθρώπων αυτών.

Πέρα από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για το προεδρικό διάταγμα στη Βιρτζίνια, τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και το Μίσιγκαν. Το ζήτημα ανοίγει και μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια της προεδρικής εξουσίας και αυτής των πολιτειών, καθώς ο δικαστής στο Σιάτλ απέρριψε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να προσβάλλουν το προεδρικό διάταγμα. Κρίνει μάλιστα ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική, ένα επιχείρημα το οποίο, σύμφωνα με το BBC, θα μπορούσε να φτάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο.

fatemah
Η Φατέμα από το Ιράν που αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας και η βουλευτής Μποναμίτσι που έφερε την υπόθεση της μικρής στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (Gaurdian/youtube.com)

Η απαγόρευση είχε προλάβει να προκαλέσει αρκετά προβλήματα.

Θύμα των νέων μέτρων ήταν, όπως γράφει ο Guardian, ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων μηνών το οποίο είχε επείγουσα ανάγκης εγχείρησης στην καρδιά. Τα νέα μέτρα πρακτικά απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα της μικρής και των γονιών.

Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η οικογένεια της μικρής πήρε τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ και οι γιατροί στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη συμφώνησαν να κάνουν την επέμβαση δωρεάν και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από ότι στο Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Χελ Μπούντεβικ δηλώνει ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον στα μέσα της εβδομάδας γιατί επισκέφτηκε το Ιράν (μία από τις χώρες για τις οποίες ισχύει η απαγόρευση) πριν από τρία χρόνια.

Οι υπάλληλοι του έθεσαν ερωτήματα, παρά το ότι είχε διπλωματικό διαβατήριο το οποίο έκανε σαφές ότι ήταν πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Το Ιράν το είχε επισκεφτεί για μια ομιλία σε διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...