611
Τσίπρας και Μέρκελ στη Μάλτα. Ο Πρωθυπουργός ήλπιζε σε «πολιτική διαπραγμάτευση» αλλά η καγκελάριος του είπε να τα βρει πρώτα με τους Θεσμούς | ΓτΠ ANDREA BONETTI

Πόσο κοντά είμαστε στις εκλογές;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 4 Φεβρουαρίου 2017, 10:06
Τσίπρας και Μέρκελ στη Μάλτα. Ο Πρωθυπουργός ήλπιζε σε «πολιτική διαπραγμάτευση» αλλά η καγκελάριος του είπε να τα βρει πρώτα με τους Θεσμούς
|ΓτΠ ANDREA BONETTI

Πόσο κοντά είμαστε στις εκλογές;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 4 Φεβρουαρίου 2017, 10:06

«Η παράταση οδηγεί μοιραία σε κάλπες» είναι το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση.

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος ή υπουργός της κυβέρνησης που να βγει να πει κάτι τέτοιο δημοσίως, λέγοντας και το όνομά του. Δημοσίως, όλοι βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλα τέτοια που τα έχουμε ξανακούσει. Τα είπε ο Νίκος Παππάς το πρωί της Παρασκευής στον Γιώργο Παπαδάκη, τα επανέλαβε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου, και οι δύο από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 2015» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ουσιαστικά όλα κρίνονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει κάνει όσα είχαν συμφωνηθεί -αν και η περίφημη επιστολή Τσακαλώτου μας επανέφερε μνήμες δημιουργικής ασάφειας- και παραπέμπει σε «πολιτική διαπραγμάτευση», δηλαδή να υπάρξει μια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απαιτήσεων και του ρόλου του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Μόνο που το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στη Μάλτα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ ήταν ένα ξεκάθαρο «βρείτε τα με τους Θεσμούς». Δηλαδή «πολιτική διαπραγμάτευση» προς το παρόν δεν υπάρχει, οι Θεσμοί πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην Αθήνα, να υπάρξουν οι συζητήσεις και συμφωνίες σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα δούμε τι θα πει η καγκελάριος και οι υπόλοιποι.

Και επιστροφή των Θεσμών σημαίνει μέτρα. Ποια μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση; Η μείωση του αφορολόγητου είναι κάτι που ζητάει το ΔΝΤ και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να αποδέχεται σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και στις 9 Μαρτίου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα έμεινε πιστός το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τζανακόπουλος.

Ομως είναι αυτονόητο ότι τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά. Απομένουν… 384 ώρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο παρά τους διάφορους αφορισμούς της Ηρώδου Αττικού (από Μαξίμου αλλά και Προεδρικό Μέγαρο), είναι το μόνο αρμόδιο να κλείσει την αξιολόγηση. Και απομένουν πολλοί συμβιβασμοί να γίνουν και η κυβέρνηση ως τώρα έχει αποδείξει ότι από χρονοδιαγράμματα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά – ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει 5 Δεκεμβρίου και αύριο κλείνουμε δύο μήνες από εκείνη την ημερομηνία, χωρίς να ξέρουμε καν αν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung λέει ότι είναι ουτοπικό να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Αρα επιστρέφουμε στο δημοσίευμα των «Νέων» που γράφουν χαρακτηριστικά:

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται καθημερινώς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κλείνει, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της. Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που η ίδια υποσχέθηκε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει. Τώρα όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτό όλα τα σενάρια εξελίξεων μένουν ανοικτά. ”Παράταση της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση μοιραία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές” εκτιμούσε μόλις χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...